Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Oisterwijk Actueel Nieuws Gefeliciteerd met de Internationale Rode Kruis-dag
8 mei 2017 |

Gefeliciteerd met de Internationale Rode Kruis-dag

​Zoals elk jaar staan we op 8 mei stil bij de geboortedag van Henry Dunant, maar dit jaar is het extra bijzonder omdat we dit jaar 150 jaar bestaan en er extra aandacht is voor het Nederlandse Rode Kruis met een aantal jubileumactiviteiten.​


Levensgroot rood kruis & Jubileumtrein
Gisteren stonden we met 540 Rode Kruisers klaar op het Binnenhof en vormden het spectaculaire rode kruis dat je bovenaan deze mail treft. Geweldig om zoveel Rode Kruisers samen te zien en letterlijk te laten zien wie het Rode Kruis vormen: onze vrijwilligers.
Een andere ode aan de vrijwilligers reed gisteren van Amersfoort naar Den Haag: de jubileumtrein met aan boord Ad van Liempt die samen met Margot van Kooten het jubileumboek ‘Hier om te helpen’ schreef. Naast Ad waren er ook 'levende tv-schermen' die het meereizend publiek deelgenoot konden maken van de filmpjes die te zien zijn in ons jubileumtentoonstelling.

150 jaar trein speciaal.jpg

Vlaggen aan de Hofvijfer en in het land
Vanochtend zijn de vlaggen rond de Hofvijver gehesen door Burgemeester Krikke, Gijs de Vries, ZKH Prins Pieter Christiaan en 12 vrijwilligers van de afdeling Den Haag. En meer dan 200 gemeenten in Nederland hebben vandaag de Rode Kruis-vlag gehesen om aandacht te geven aan ons  150-jarige bestaan. 

Henry Dunant lezing
En vanmiddag vindt de officiële viering in de Ridderzaal plaats; de Henry Dunant lezing. Diplomate Sigrid Kaag spreekt de lezing uit. Zij is Speciaal Gezant voor de Verenigde Naties in Libanon, waar het Rode Kruis actief is. Eerder coördineerde zij namens de VN de ontmanteling van chemische wapens in Syrië. Koning Willem-Alexander neemt tijdens de viering ook het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Hier om te Helpen’ in ontvangst. In dit boek hebben Ad van Liempt en Margot van Kooten de geschiedenis van het Nederlandse Rode Kruis pakkend beschreven. De Henry Dunant lezing wordt vandaag live uitgezonden op TV, van 16.00 tot 17.00 uur op NPO1.

De invloed van Johan Basting en het neutraliteitsbeginsel
Een van de grondleggers van het Rode Kruis is de Nederlander Johan Basting. Deze legerarts en vriend van Henry Dunant heeft een grote rol gespeeld heeft bij de oprichting van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in 1864, en het Nederlandse Rode Kruis in 1867. Bijzonder is dat Basting zich altijd hard heeft gemaakt voor het neutraliteitsbeginsel. Tijdens de Internationale Conferentie in 1863 bracht hij dit beginsel in, voor Rode Kruis-vrijwilligers en medische objecten als ambulances, klinieken en ziekenhuizen in oorlogstijd. Henry Dunant schreef dat het Bastings vasthoudendheid is geweest dat de doorslag heeft gegeven bij het aanvaarden van het neutraliteitsbeginsel door de aanwezige staten. Neutraliteit staat voor het kiezen van geen partij.

De Rode Kruis-jubileumtentoonstelling
De reizende jubileumtentoonstelling van het Rode Kruis is een ode aan de vrijwilligers! Op woensdag 3 mei is de tentoonstelling geopend bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Te zien in de tentoonstelling is 150 jaar vrijwilligerswerk, verbeeld in 15 bijzondere en aangrijpende verhalen op film. De tentoonstelling stond al op de Bevrijdingsfestivals in Den Haag, Zwolle en Wageningen. Wil je de tentoonstelling ook in jouw district of bij jouw evenement neerzetten? Vraag de tentoonstelling aan door een mail te sturen naar Marlies via mhofland@redcross.nl.

Rode Kruis tentoonstelling.jpg

Vanavond documentaire op tv

De NOS-documentaire over Het Nederlandse Rode Kruis “Wij zijn allen broeders” wordt vanavond uitgezonden om 20.30 uur op NPO2.

Veel plezier op deze bijzondere dag!

Meer informatie over het 150-jarige jubileum? Bekijk dan hier de pagina op onze jubileumwebsite.Artikel delen?