Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Oisterwijk Actueel Nieuws Al vele jaren Rode Kruis - Vakanties
18 februari 2017 |

Al vele jaren Rode Kruis - Vakanties

​​Al jaren collecteert het Rode Kruis langs deuren in Oisterwijk. De opbrengst gaat niet naar de (inter)nationale grote pot, wat veel mensen denken, maar komt ten goede aan de Oisterwijkse/Haarense mensen. Daar worden dus lokale activiteiten mee georganiseerd.

Een van die vele activiteiten is de vakantieweek voor mensen met gezondheidsproblemen, handicaps of beperkingen die niet meer alleen, zonder hulp op vakantie kunnen. Via het Rode Kruis gingen al heel wat mensen met een lichamelijke en/of sociale beperking uit het werkgebied van de afdeling Rode Kruis Oisterwijk-Haaren (w.o. ook Moergestel, Heukelom, Esch, Helvoirt en Biezenmortel) mee. Zij mochten in de voorbije tientallen jaren als gasten van het Rode Kruis een vijf- à zestal dagen in optimale vakantiesfeer doorbrengen op de "Henry Dunant". Dit is een hospitaalboot met deskundige verzorging. Speciaal voor deze taak opgeleide en geschikte mensen, al dan niet medisch geschoold. Veel van deze help(st)ers uit genoemd werkgebied zien met voldoening terug op hun geheel vrijwillige hulpverlening in deze ambiance. En nog veel meer van bedoelde gasten kijken met dierbare herinneringen en vol dankbaarheid terug op hun boottocht waarop ze zoveel vakantievreugde beleefden en mooie contacten met lotgenoten legden. Trouwens niet alleen op het hospitaalschip maar ook in een van de Rode Kruis vakantiehotels hebben veel mensen een onvergetelijke vakantieweek beleefd. Ook zij kijken met voldoening daarop terug. Bijvoorbeeld in Hotel De Valkenberg, hotel IJsselvliedt of vakantiebungalow Someren.

 

Een reactie van een van de vrijwilligers: "Als vrijwilliger in hotel "De Valkenberg" stond ik samen met Jan de Bresser achter de bar. En wij zorgden voor de koffie, thee, frisdrank en sterke drank.

De dankbaarheid van de gasten was enorm groot, het ontroerde mij hoe blij de mensen waren met de aandacht die ze van de vrijwilligers kregen.

Ook het samen zijn van de vrijwilligers tot in de late uurtjes was ontzettend gezellig.

We hebben veel gelachen, veel lol gehad ik zal dit nooit meer vergeten".

 

Een uit de kluiten gewassen drijvend hotel

De boot, de "Henry Dunant", is niet zomaar een vaartuig, maar een prachtig schip voor de binnenwateren van ons land. Het is groot, comfortabel en aangepast ingericht voor de gasten van het Rode Kruis die tot de doelgroep behoren en daarom mee op cruise mogen gaan. Het hospitaalschip dat nu de vakantievaarten doet, de Henry Dunant III, want eerder had het Rode Kruis andere schepen in de vaart (De Gelderlander ( 1951) en Kasteel Staverden (1959)  werd in 1995/1996 gebouwd door scheepswerf De Hoop in Lobith. Het koerst meestal met zo'n 68 tot 70 passagiers, gasten dus, die worden bijgestaan door een vijftigtal vrijwilligers. De bemanning, verantwoordelijk voor een behouden vaart, telt zo'n 12 koppen. Op jaarbasis brengen ca. 3500 chronisch zieken, gehandicapten en ouderen een vakantie door op het hospitaalschip dat zo'n 44 weken per jaar, elke week met een andere groep gasten, door het water klieft. Rode Kruis Nederland heeft het schip om haar moverende redenen in de verkoop gezet. Wellicht is het inmiddels al verkocht aan de onlangs nog genoemde mogelijke koper Four Seasons Travel Group die de intentie zou hebben het hierboven omschreven gebruiksdoel overeind te houden. Laten we hopen dat dit zo is.

 

Inzameling.

Met de jubileumviering van het 80-jarige bestaan van ons lokale Rode Kruis in maart a.s. willen we tevens extra geld ophalen om komend jaar weer 30 mensen mee te laten gaan voor een fantastische vakantie.

Elke vakantie kost het rode kruis (naast een eigen bijdrage van de vakantieganger) nog €.800,00. Er worden dus sponsors gezocht die een hele (of halve) reis willen sponsoren.

Mogelijk dat er bedrijven zijn (of particulieren) die aan deze actie mee willen doen. Wij zullen ook actief bedrijven benaderen, maar mochten we u gemist hebben en wilt u toch mee doen met deze actie, kunt u contact opnemen met onze voorzitter Anton van Tuyl via antonvantuyl@gmail.com . Hij zal u dan vertellen hoe te handelen.

Uiteraard zijn ook kleinere donaties altijd welkom.

 

Hopelijk kunnen we bij de open dag op 11 maart bekend maken hoeveel mensen we blij kunnen maken met een speciale vakantie.


foto: De "Henry Dunant" in 1963


Artikel delen?