Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Oisterwijk Actueel Nieuws 80-jarig jubileum voor Rode Kruis Oisterwijk-Haaren
18 februari 2017 |

80-jarig jubileum voor Rode Kruis Oisterwijk-Haaren

​In 2017 hoopt het Rode Kruis afdeling Oisterwijk Haaren haar 80-jarig bestaan te vieren. Dit gaan zij in samenwerking doen met verschillende andere hulpdiensten door een open dag te organiseren op 11 maart 2017. Noteer deze datum vast in uw agenda.

Het Nederlandse Rode Kruis bestaat inmiddels al zo'n 150 jaar sinds 1867. De eerste activiteiten ontwikkelden zich echter nog eerder door Henri Dunant. De Zwitserse bankier Jean Henry Dunant (1828 - 1910) was in 1859 toevallig getuige van een veldslag tussen het Franse leger onder Napoleon III en het Oostenrijkse leger bij het Italiaanse plaatsje Solferino. Na deze veldslag bleven 40.000 slachtoffers op het slagveld achter, zonder dat iemand naar hen omkeek. Dunant kon dit niet aanzien. Hij ging de gewonden helpen. In zijn eentje was dit echter onbegonnen werk. Daarom riep hij de hulp in van de vrouwen in het dorp. Hij richtte met hen hulpposten in voor de gewonden van beide partijen. 

henri dunant.jpg

In Oisterwijk was het P. Hommen die het initiatief nam in 1935 om een afdeling op te zetten. Hommen, reserve commandant Transportcolonne Oisterwijk schreef in 1946 voor het 10 jarig bestaan het volgende:

"Het was in het najaar 1935 dat schrijver dezes rondliep met plannen om hier een Rode Kruis Afdeling op te richten. Op diverse plaatsen was men in het gelukkige bezit van een goedwerkende transportcolonne en Oisterwijk, dat in alles toch vooruitstrevend wilde zijn, moest toch ook een Samaritanen Team hebben. Van alle zijden kwamen toezeggingen en iedereen beloofde medewerking. Dus wat stond een oprichting in de weg! Daarbij trof nog dat op een gegeven moment iemand kwam aandragen met dezelfde plannen, had zelfs op eigen gelegenheid enige heren aangezocht om eventueel als bestuurslid op te treden en een vergadering belegd, waarop een Rode Kruis Colonist het woord zou voeren."

 

Deze eerste bijeenkomst bleek echter een fiasco met slechte opkomst. Het enthousiasme bleef echter waardoor later dokter Desain werd aangeklampt en met zijn hulp kwam het wel van de grond. Op 2 januari 1936 vond de oprichtingsvergadering plaats in de zaal van W. Verhoeven aan het Kerkplein.

 Afbeeldingsresultaat voor historie rode kruis

Verdere geschiedenis zal in latere artikelen nog voor u uit de doeken gedaan worden.

Maar met dit artikel willen we u vast warm maken en enthousiasmeren om op 11 maart bij Tiliander van de partij te zijn.

Ook de schooljeugd is hierbij van harte uitgenodigd.

Er zullen met medewerking van Politie, Brandweer, Oisterwijk Heartsafe, RAV-ambulance, EHBO-verenigingen en natuurlijk het (jeugd) Rode kruis workshops gegeven worden en kunnen kinderen tekeningen, kleurplaten en posters maken voor een mooi prijsje. Ook worden kinderen uitgenodigd om een presentatie te doen op deze dag voor een jury. Dat mag een act zijn, een lied, een dans of iets anders creatiefs rond het thema "Rode Kruis" en men kan een uitstapje winnen met de bus naar een leuke locatie. Waar naar toe houden we nog even geheim. Per school mag er 1 klas meedoen met de presentatie/act.

Scholen zullen binnenkort nog een keer benaderd worden om hier aan mee te doen. Dus houd het in de gaten of vraag het je leerkracht.

 

Binnenkort zullen ook flyers verspreid gaan worden met de onderwerpen van de workshops, exacte tijden en locaties. Hopelijk kunnen we deze ook in het groot in en om het dorp ophangen zodat iedereen weet wat er staat te gebeuren en we een drukbezochte open dag kunnen verwachten.

 Flyer Oisterwijk.jpg


Ook voor het 10-jarig bestaan werden al "Roode Kruiswedstrijden" gehouden. (Zie foto)

Image12.jpg 

​Foto: Voorkant programmaboekje uit 1946.


Artikel delen?