Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Noord- en Oost Gelderland Dit doen we Sociale Hulp

Sociale Hulp en Zelfredzaamheid

​​Sociale Hulp

Met het organiseren van sociale hulp-activiteiten wil het Rode Kruis het sociale isolement van mensen doorbreken, eenzaamheid verminderen en vooral de zelfredzaamheid vergroten. 

Mooie voorbeelden van sociale hulp-activiteiten zijn:

 • Bijzondere Vakanties
  Gasten die hiervoor in aanmerking komen genieten een weekje van onbezorgde ontspanning in één van de vakantiehotels of het vakantiehotelschip J.Henry Dunant

 • Huisbezoek
  Na een intakegesprek en kennismaking kunnen mensen die om welke reden dan ook aan huis gebonden zijn samen met een vrijwilliger een babbeltje maken, krant lezen etc.

 • Tourtrips
  Tijdens een tourtrip genieten de gasten van een gezellige rondrit door de omgeving, daarbij natuurlijk genietend van een kopje koffie, een visje of wat iets meer zij.

 • De telefooncirkel
  Ideaal voor mensen die alleen zijn en toch graag willen dat er een beetje op hun gepast wordt. U meldt zichzelf aan voor een telefooncirkel.

Neem voor meer informatie over de activiteiten in uw gemeente contact op met de lokale afdeling van het Rode kruis. 

Zelfredzaamheid

Op het gebied van het versterken van zelfredzaamheid wordt de komende jaren gestart met een aantal nieuwe activiteiten:

 • Rode Kruis aan Huis
  Een nieuwe vorm van activerend huisbezoek. Het creëren of versterken van een netwerk waarop beroep gedaan kan worden in tijden van nood staat hierbij centraal.

 • Rode Kruis contactcirkel
  Een nieuwe vorm van de telefooncirkel. Het doel van het dagelijkse contact onderling is dat een deelnemer in geval van nood niet langer dan een etmaal onopgemerkt blijft. Bij een contactcirkel kunnen naast uiteraard de telefoon ook andere, moderne middelen worden ingezet (denk bijvoorbeeld aan sms, chatmogelijkheden, etc.). Een verschil met de telefooncirkel is verder dat er bij de contactcirkel géén vrijwilliger is die de cirkel dagelijks begint en eindigt.

 • EHBO op maat
  Het doel van EHBO op maat is om EHBO ook voor bijzondere doelgroepen mogelijk te maken door ze in een korte tijd en op behoefte kennis van EHBO op te laten doen. 

 • Cursus Sterk door je Netwerk
  Een aangepaste versie van de Cursus Vrienden Maken, gericht op het vergroten van de eigen kracht en zelfredzaamheid van de deelnemers, door hen vaardigheden te leren en hen bij te brengen hoe ze hun eigen kracht kunnen benutten bij het opbouwen en versterken van een sociaal netwerk.

 • Cursus Risico's in en om he​t huis
  Een workshop om de bewustwording van eventuele risico's in en om het huis te vergroten. Na deze workshop weten de deelnemers met de informatie wat zij zelf kunnen doen in geval van nood en voelen deelnemers zich aangesproken om deze boodschap ook actief zelf uit te dragen.

Neem voor meer informatie over de activiteiten in uw gemeente contact op met de lokale afdeling​ van het Rode kruis.