Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Noord- en Oost Gelderland Dit doen we Internationale activiteiten Belangstelling voor het humanitair oorlogsrecht

Belangstelling voor het humanitair oorlogsrecht

Lijkt het je leuk om voorlichting te geven? Kun je het Rode Kruis en onze grondbeginselen goed vertegenwoordigen? Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om diverse doelgroepen in Nederland te informeren over het oorlogsrecht.

Vrijwilligersnetwerk

Het vrijwilligersnetwerk humanitair oorlogsrecht (HOR-netwerk) helpt mee aan verspreiding van kennis over het oorlogsrecht. Meer dan 100 voorlichters geven presentaties op scholen, bij lokale verenigingen van het Rode Kruis en op andere plaatsen. Hierbij staat het oorlogsrecht en de rol van het Rode Kruis in conflictsituaties centraal. Vrijwilligers organiseren ook debatavonden, filmvertoningen, tentoonstellingen en acties tijdens evenementen. Daarnaast doen ze mee aan bijvoorbeeld rollenspellen bij trainingen voor NAVO militairen. 

Wie zoeken wij?

Nieuwe vrijwilligers zijn vrijwel altijd welkom. We streven naar een landelijk dekkend netwerk en zoveel mogelijk activiteiten per jaar. Om voorlichter te worden is het belangrijk dat je:  
  • geïnteresseerd bent in het oorlogsrecht en het leuk vindt om hier voorlichting over te geven, 
  • het Rode Kruis en onze grondbeginselen goed kunt vertegenwoordigen, in staat bent om jaarlijks minimaal vier voorlichtingen of activiteiten te organiseren. 

Wat bieden wij?

Als vrijwilliger maak je deel uit van een landelijk netwerk en een wereldwijde hulporganisatie. De functie van HOR-voorlichter is interessant en uitdagend. Er is veel ruimte voor eigen initiatief. Hierbij kun je gebruik maken van de ervaring van andere vrijwilligers en van de afdeling Humanitair Oorlogsrecht. De afdeling Humanitair Oorlogsrecht op het Verenigingskantoor in Den Haag coördineert en ondersteunt het netwerk. 

HOR-vrijwilligers krijgen:

  • een tweedaagse introductiecursus (najaar 2012). Tijdens deze (verplichte) cursus wordt aandacht besteed aan het oorlogsrecht en de principes en werkwijze van het Rode Kruis. Ook maak je kennis met andere vrijwilligers in het netwerk,  
  • ondersteuning door middel van voorlichtingsmateriaal, advies en informatie, 
  • een (half)jaarlijkse themadag, waarin een actueel oorlogsrechtelijk thema wordt besproken,  
  • een regelmatige nieuwsbrief met informatie over actuele gebeurtenissen en activiteiten,   
  • reis- en onkostenvergoeding.

Aanmelding en informatie

Wil je meer informatie ontvangen of je aanmelden voor het HOR-netwerk? Neem contact op met de afdeling Humanitair Oorlogsrecht via hor@redcross.nl​ of telefoon: 070-4455689.