Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Noord- en Oost Gelderland Actueel Nieuws Spoedopvang van 200 evacués in Zutphen
28 juni 2014 |

Spoedopvang van 200 evacués in Zutphen

Op zondag 22 juni rond middernacht kwam bij onze meldkamer het bericht binnen dat een Duits cruiseschip op de IJssel bij Zutphen een lekkage had opgelopen en zinkend was.

Het schip lag aan de kade. Meteen is besloten om alle opvarenden van boord te halen en tijdelijk in een café onder te brengen. De mensen konden hier niet blijven en er werd besloten om de sporthal de Hanzehal in Zutphen in te richten als opvangcentrum.

Het landelijke piket van het Rode Kruis werd verzocht om de vrijwilligers bevolkingszorg te alarmeren en bij de opvang in te zetten. Ook  werd het SIGMA-team Noord- en Oost- Gelderland – Oost opgeroepen om te assisteren bij een grote evacuatie van opvarenden van het cruise schip.

Door het landelijke piket werden ook de medewerkers van logistiek magazijn Apeldoorn omstreeks 2.00 uur uit hun bed gebeld om de containers met 200 stretchers, kussen, dekens en sanitairsets naar Zutphen te brengen. 

Hanzehal

Met vereende krachten werden de slaapplaatsen voor de 200 evacués in de Hanzehal klaargezet en toen zij aankwamen stond voor hen een bedje klaar.

Na een korte nacht waarin de ontredderde opvarenden door troostende woorden en helpende handen werden verzorgd, werd door de SIGMA's begonnen met een ingewikkelde klus, namelijk het inventariseren wie welk medicijnen nodig had.  Met behulp van de OVD-G  kon uiteindelijk de lijst met medicatie worden vastgesteld. 

De vrijwilligers Bevolkingszorg  hebben geholpen bij de registratie van de aanwezigen en het verstrekken van het ontbijt. Omdat een groot aantal evacués in pyjama en ondergoed het schip moesten verlaten was het vinden van kleding nog een groot probleem, maar creatief als we zijn werden van de fleecedekens poncho's gemaakt. 

Omdat de sporthal op zondag was gereserveerd voor een groot sporttoernooi moesten om 09.00 uur de gasten met een bus vertrekken naar Apeldoorn waar zij in een motel opgevangen werden.  

Compliment

In deze opvang is er geweldig samengewerkt door en met medewerkers van de gemeente Zutphen, Sigmaleden en vrijwilligers Bevolkingszorg en door de crew van het cruiseschip. 

Het hoofd opvang van de gemeente Zutphen gaf een compliment voor de geweldige teamspirit en de professionele en rustige wijze waarop iedereen zijn/haar taak heeft uitgevoerd. Dit compliment is zeker op zijn plaats.  ​