Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Noord- en Oost Gelderland Actueel Nieuws Lochem: van zes naar honderd collectanten
1 januari 2012 |

Lochem: van zes naar honderd collectanten

Goede doelen komen steeds moeilijke aan collectanten. De telefonische werving loopt gevaar door de invoering van het Bel-me-niet-register. Het Rode Kruis werkt met een huis-aan-huis-wervingsbureau.
 

Werving

Edwin Memelink is sinds dit jaar collectecoördinator van het Rode Kruis in de gemeente Lochem: “Onze afdeling was erg klein opgezet, dat wil ik graag uitbreiden.” Daarvoor schakelde hij via het Verenigingskantoor van het Rode Kruis een huis-aan-huis-wervingsbureau in. Met succes: “We zijn van zes naar honderd collectanten gegaan. Natuurlijk zijn er mensen bij die zich achteraf bedenken of het verkeerd begrepen hebben, maar het aantal nieuwe collectanten viel mij ontzettend mee. En omdat ik zo’n groot aantal collectanten zocht, loont het wel om langs  de deuren te gaan.”

Opbrengst

De totale opbrengst is nog niet bekend, maar Memelink verwacht dat de collectanten dit jaar zo’n zevenduizend euro hebben opgehaald. Andere jaren was dat in Lochem rond de zevenhonderd euro. “Daar ben ik erg blij mee. Ik hoop dat we volgend jaar weer zoveel collectanten hebben, maar dat is afwachten. Er zijn nu al mensen die aangeven dat het voor hen eenmalig was.”

Ik onthoud het adres 

Wilma Corporaal is zo iemand die aan de deur werd benaderd om collectant voor het Rode Kruis te worden. “Dat wilde ik wel, het is maar één avond in het jaar. Achteraf werden het vijf avonden, want je krijgt een hele wijk toegewezen en dat red je niet in één avond.”
Het collecteren ging haar goed af, ze haalde 133 euro op. De giften variëren van dubbeltjes tot één en soms vijf euro. “Als iemand niet thuis is, onthoud ik het adres, zodat ik daar later nog eens langs kan gaan.” Corporaal hoorde vrijwel geen smoesjes of negatieve reacties. “Eén keer zei iemand dat de directeur al genoeg verdient. Dan blijf ik vriendelijk en wens ik ze een fijne avond.”

 

Wilma Corporaal collecteert met volle inzet
 
Uit: De Stentor van 16/7/2011,  Foto: Jan Houwens