Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District Noord-Holland Noord Dit doen we Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid

​Meer dan 3,3 miljoen Nederlanders zijn op de één of andere manier verminderd zelfredzaam. In een noodsituatie lopen zij meer risico dan anderen. Het Rode Kruis heeft een aantal activiteiten ontwikkeld die helpen bij het vergroten van risicobewustzijn, het aanleren van vaardigheden om een noodsituatie beter te doorstaan en het
opbouwen van een netwerk zodat je in een noodsituatie niet alleen komt te staan.

Zo helpt het Rode Kruis mensen sterker en zelfredzamer te worden in noodsituaties, van kleine ongelukken in en rond het huis tot een ramp.

In een noodsituatie ben je in de eerste plaats op jezelf aangewezen en op
diegenen in je directe omgeving die jou zo goed mogelijk van hulp kunnen voorzien. Om dit te bevorderen wil het Rode Kruis lokale netwerken versterken, zodat mensen in geval van nood elkaar snel en efficiënt weten te vinden en elkaar kunnen helpen.

Door het versterken van lokale netwerken kunnen die mensen benaderd worden die baat hebben bij onze activiteiten. Daarom heeft het Rode Kruis voor een wijkgerichte aanpak gekozen. Samen met lokale partners wil het Rode Kruis in wijken een bijdrage leveren aan buurt-betrokkenheid zodat niemand in geval van nood alleen staat.

Naast de 5 landelijke activiteiten  kan een  afdeling van het Rode Kruis ook activiteiten aanbieden die afgestemd zijn op de lokale behoefte. Ook hierbij staan risicobewustzijn, het aanleren van vaardigheden en het opbouwen van een netwerk centraal.