Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Nijkerk Dit doen we Sociale Hulp

Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid, is de afdeling van het Rode Kruis die zich bezighoudt met ouderen en kwetsbaren in onze samenleving. 

Wij in Nijkerk doen dat d.m.v. de zgn. Koffieochtenden, waar we in een gezellige setting de gasten bewust maken van de situaties die zich voorkunnen doen in en om het huis.  We laten de mensen zien hoe belangrijk het is om een netwerk op te bouwen om noodsituatie's aan te kunnen.

Deze morgens zijn natuurlijk ook om vriendschappelijke contacten op te bouwen en zo je netwerk te versterken. 

In de toekomst willen we meer toegespitste workshop's geven. We bespreken dan grote en kleine noodsituatie's en wisselen tips en oplossingen uit. Zo krijgen mensen meer zicht op hun eigen situatie en kunnen dan maatregelen nemen om voorbereid te zijn op onverhoopte noodsituaties. Bijvoorbeeld zorgen voor een rookmelder en batterijen voor de radio om de berichten ingeval van nood te kunnen volgen. 

Zo proberen we om met elkaar onze zelfredzaamheid te vergroten en elkaar in nood te helpen

Club met Elkander 

De "Club met Elkander" bestaat uit een groep jongere en oudere mensen met een verstandelijke beperking die eens per week bij elkaar komen om een gezellige avond te hebben. Veel van deze mensen leven in een min of meer sociaal isolement en de ontmoeting met anderen is voor hen dus erg belangrijk. 

Elke maandagavond, de avond waarop zij bij elkaar komen, staat een groep vrijwilligers klaar om hen van huis te halen en aan het einde van de avond weer thuis te brengen. Daarnaast zijn er vrijwilligers die de clubleden begeleiden bij de diverse activiteiten. Dat varieert nogal: er wordt geknutseld, een spelletje gespeeld en ook het biljart is een zeer gewilde activiteit.  

Regelmatig wordt er een speciale activiteit georganiseerd. Samen bowlen bijvoorbeeld of een fietstocht maken, een bingo of een karaoke avond. 
En natuurlijk ontbreekt op zo'n avond ook de koffie en thee en/of het glaasje fris met iets lekkers niet ! 

Al deze activiteiten kosten natuurlijk geld en daarvoor wordt van de deelnemers een kleine, maandelijkse vergoeding gevraagd, die op de eigen rekening gestort wordt. 
En daar moet de Club het dan ook mee doen, aangezien zij geen sponsors of subsidie kent !  

De vrijwilligers van de Club zijn vrijwilligers van het Rode Kruis Nijkerk en de Club komt dan ook samen in De Bundel, waar zij gebruik maakt van de ruimten van het Rode Kruis.