Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Nieuwegein Dit doen we Sociale Hulp Rode Kruis Contactcirkel

Rode Kruis Contactcirkel

Bent u wel eens bang dat niemand het zal merken als u onverhoopt in huis iets overkomt? Als u bijvoorbeeld valt en niet meer bij de telefoon kunt om hulp te vragen, waardoor u nodeloos lang van hulp verstoken blijft.

Herkent u zich in deze situatie?
Met de Rode Kruis Contactcirkel blijft u juist dan niet onopgemerkt. Als u deelnemer wordt van de cirk‚Äčel, hoort u bij een groep mensen die op elkaar let. Elke dag neemt dezelfde persoon op een vaste tijd kort contact met u op om te informeren of alles goed gaat. Wordt er door u, na een paar pogingen, niet gereageerd, dan alarmeert de cirkel iemand om even een kijkje bij u te nemen. U wordt zo niet vergeten en dat geeft een veilig gevoel.

 
Hoe werkt het.
De cirkel bestaat uit een groep mensen (maximaal 10 personen) die samen een cirkel vormen door elke dag van de week even contact met elkaar te hebben en te informeren of alles goed gaat. De deelnemers bellen elkaar in een vaste volgorde, zodat ze steeds door dezelfde persoon worden gebeld. Dat klinkt vertrouwd. 
Wanneer een deelnemer de telefoon niet opneemt worden twee nieuwe pogingen gedaan. Daarna wordt de volgende deelnemer van de lijst gebeld, zodat de belronde doorgaat. Onmiddellijk daarna wordt de sleutellijst ingeschakeld. Iedere deelnemer heeft de lijst met de telefoonnummers van de hele Contactcirkel en houdt die bij de hand tijdens de belronde. Hierop staan ook bij iedere deelnemer de personen die gebeld worden als na drie keer de telefoon niet is opgenomen. 
Het kan natuurlijk ook zijn dat een deelnemer zelf niet op tijd wordt gebeld. Als u bijvoorbeeld normaal om 9.30 wordt gebeld en om 9.50 uur nog geen telefoontje heeft gehad. Dan weet u dat er iets niet klopt. Dan belt u alvast zelf de volgende persoon op de lijst zodat de belronde verder kan gaan, maar vervolgens belt u zelf naar de voorgaande op de lijst, om te kijken wat er aan de hand is. 
Gaat een deelnemer met vakantie, of een dagje weg moet dat uiteraard gemeld worden, zodat er geen alarm geslagen gaat worden.

 
Wilt u deelnemen aan de cirkel?
U meldt zich dan aan bij de projectleider:
Gerda Veltman
telefoon: 030 6062311
mail: gmfveltman@gmail.com

 
Wij organiseren daarna een intakegesprek waarin wij samen met u de details en voorwaarden voor deelname doornemen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.