Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Meierijstad Boekel Boxtel Dit doen we Uitwisseling met het Bulgaarse Jeugd Rode Kruis

Uitwisseling met het Bulgaarse Jeugd Rode Kruis

De hele groep jongeren die mee hebben gedaan van Nederland (blauw petje, behalve Karien Schwiebe) en van Bulgarije (rode petjes). Eline Seifert derde van links.
 P1030564.JPG
 
In het Hospice, de bingo
P1030399.JPG                                 
 
In het opvanghuis, de kinderen hebben bellenblaas gekregen
 CIMG2573.JPG

De afdeling Veghel e.o. participeert samen met het district Brabant-Noordoost en het landelijke bureau in specifieke internationale projecten. Wij stellen financiële middelen beschikbaar en verstrekken informatie aan geïnteresseerden. In sommige gevallen neemt de afdeling actief deel aan uitwisselingsprogramma’s. In 2010/2011 vindt in dit kader een uitwisseling plaats met het Jeugd Rode Kruis in Bulgarije.

Het doel van dit project is om door middel van uitwisseling van ervaringen te leren van elkaar. In de herfstvakantie 2010 is een groep jongeren van het district Brabant-Noordoost naar Bulgarije afgereisd om meer te leren over het opzetten van een Jeugd Rode Kruis. In de herfst van 2011 zullen jongeren van het Jeugd Rode Kruis Bulgarije een tegen-bezoek brengen om te leren hoe ze effectieve fondsenwerving op kunnen zetten. Voor meer informatie kunt u terecht bij de taakveldcoördinatoren Karien Schwiebbe, Corrien Escher en Hanneke Vissers.

Reisverslag Eline Seifert, jeugdcoördinator van de afdeling Veghel e.o. Eline portret.jpg

  
In de herfstvakantie van 2010 ben ik met nog vijf jongeren en twee begeleiders (Karien Janssen-Schwiebbe en Manuela van den Hoogen) van het district Brabant-Noordoost naar Kardjali in Bulgarije gegaan. Het bezoek heeft ongeveer 5 dagen geduurd.
 
 
De dag na aankomst hebben we de jongeren ontmoet. De jongeren waren erg enthousiast. Na de kennismaking begonnen ze dan ook meteen met de uitleg van wat het YBRC (Youth Bulgarian Red Cross) inhoudt. Na een uurtje hadden we al een heel goed beeld van de structuur die er in het YBRC zit. We waren dan ook erg onder de indruk en hadden dit zeker niet verwacht. We hadden ook meteen al door dat het niet mogelijk was om alles toe te passen in Nederland. Dit komt ook door de grote verschillen in cultuur tussen Bulgarije en Nederland. Wat ons het meest was opgevallen, was dat de jongeren in Bulgarije heel anders naar het Rode Kruis kijken dan dat de jongeren dat doen in Nederland. In Bulgarije zien de jongeren het Rode Kruis als een soort ontmoetingsplaats waar je na school met je vrienden samen komt en contacten legt. De meeste van de jongeren gaan er direct na school heen. Ze gaven zelf ook aan dat ze liever daar zaten met z’n allen dan dat ze zich buiten aan het vervelen waren.

 
Wat we wel hebben geleerd is dat het erg belangrijk is om van elkaar te leren. In het YBRC kunnen de jongeren een cursus volgen van een aantal dagen. Deze cursus kan bijvoorbeeld gaan over drugspreventie. N​a deze cursus gaan ze aan andere jeugd lesgeven en zetten ze samen een soort actie in elkaar. Dit kan dan zijn door middel van flyers. Wij vonden dit een erg leuk idee en hadden dan ook al meteen heel veel ideeën. Ook het principe van elkaar leren was een heel erg goed idee.

 
Natuurlijk hebben we niet alleen maar geluisterd maar hebben ook nog een aantal activiteiten die zij ondernamen bekeken. De eerste dag zijn we naar een Hospice geweest. Daar werden oudere mensen opgevangen en verzorgd, maar het was ook een soort ontmoetingsplek voor ouderen om spelletjes te doen. We hebben daar dan ook een bingo gedaan met de ouderen en ze kregen allemaal een prijsje. De volgende dag zijn we naar de school gegaan van de jongeren. Hier troffen we een aantal verschillen aan met de scholen in Nederland. Op school besteden ze erg veel tijd aan het leren van een taal. Het lijkt dan ook een beetje op een tweetalig onderwijs in Nederland, maar hier kon je ook nog een andere taal kiezen dan alleen Engels. De cultuur op school is erg anders. Toen wij namelijk in Bulgarije waren hadden ze geen vakantie meer. Maar omdat het Rode Kruis daar erg hoog is aangeschreven mogen de jongeren van het Rode Kruis een dag of meerdere dagen vrij van school. Het was voor hun dan ook verbazingwekkend dat dit bij ons in Nederland niet mogelijk was. 
 
De derde dag zijn we naar een kinderopvang geweest, daar werden gehandicapten kinderen voor een dag verzorgd. Het was een erg mooi gebouw en alles was er aanwezig. 
 
Na deze drie leerzame en gezellige dagen was alweer de laatste dag aangebroken van ons bezoek. Het waren vier heel erg gezellige en leerzame dagen.
 
Eline Seifert, Rode Kruis Veghel e.o.