Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Meierijstad Boekel Boxtel Dit doen we Eerste hulp EHBO Bike Team Veghel eo

EHBO Bike Team Veghel eo

Snelle hulpverlening van levensbelang!

 

Waarom een bike team?

Sinds de invoering van de politiebikers in 2003 heeft deze vorm van hulpverlening een vlucht genomen. Inmiddels zijn de politiebikers niet meer weg te denken, zijn er ambulance medewerkers op de fiets en zijn er ook binnen het Nederlandse Rode Kuis verschillende EHBO biketeams actief.

 

Doel van het Biketeam

Snelle hulpverlening, daar staat het biketeam voor. Als biketeam kunnen wij op vrijwel elk terrein snel hulp bieden aan vrijwel elk slachtoffer.

Een inzetteam bestaat uit twee bikers. Deze zijn uitgerust met alle materialen die bij een eerste opvang nodig zijn. Zo heeft een van de bikers een AED bij zich en bezit de tweede biker alle verband-, water- en andere uitrusting die nodig kan zijn om een slachtoffer de eerste hulp te verlenen.

Om deze snelle hulpverlening mogelijk te maken bezit het biketeam over twee degelijke en snelle mountainbikes die onder vrijwel elke omstandigheid kunnen worden ingezet.

Om ook een snelle alarmering mogelijk te maken zijn alle hulpverleners bekwaam in het gebruik van portofoons en mobilofoon en zetten wij deze ook laagdrempelig in.

 

Wat mag ik verwachten?

Het biketeam van het Rode Kruis afdeling Veghel e.o. is uitgebreid geschoold. Alle bikers hebben al ruime ervaring op EHBO gebied en zijn in het bezit van een geldig 4 sterren EHBO- diploma van het Rode Kruis. Deze kennis wordt met grote regelmaat herhaald en verdiept tijdens onze vaste lesavonden. Uiteraard zijn alle deelnemers bekwaam in het omgaan met de AED en het handelen bij reanimaties. Een deel van de bikers is daarnaast nog extra geschoold voor inzetten bij grote evenementen en in het bezit van het Evenementen HulpVerlenings-diploma.

De fietsvaardigheidstraining van het biketeam van afdeling Veghel e.o. is verzorgd door de politie. Hierbij is onder meer geoefend in fietsbeheersing, fietsen in menigten, fietsen op verschillend terrein, het creëren van een veilige werkplek met behulp van de fiets en omgaan met agressie.

Als organisatie blijven wij investeren in een zo goed mogelijke hulpverlening.

 

Wanneer een biketeam inzetten?

Het biketeam is op vrijwel elk terrein snel ter plaatse. Maar er zijn ook evenementen waar een biketeam geen toegevoegde waarde heeft, zoals bijvoorbeeld bij een buurtfeest.

Biketeams vervangen geen vaste (basis)post, maar kunnen wel het werk van een looppatrouille overnemen.

In grote lijnen zijn de volgende kenmerken geschikt voor het inzetten van een biketeam:

  • uitgestrekt evenemententerrein, bijvoorbeeld de gehele dorpskern, een groot park e.d.;
  • wandel- of hardloop evenement;
  • fietstochten;
  • verschillende kleine inzetgebieden;
  • enz. enz.