Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Lingewaard Dit doen we Hulp bij rampen

Hulp bij rampen

​Onze noodhulpverlening is 24 uur per dag paraat. Onder alle omstandigheden verlenen wij direct hulp. Overal. Altijd.​

Mocht zich in Nederland een ramp voordoen, dan kunnen we duizenden vrijwilligers in korte tijd mobiliseren. Met een sterke verankeri​ng in alle delen van de samenleving maken de vrijwilligers de Rode Kruis belofte waar: Het Rode Kruis helpt direct.
Aangezien de veiligheidsregio’s de spil zijn in de hulpverlening bij rampen en grote incidenten sluiten we hier zo veel mogelijk op aan. Net als de veiligheidsregio’s is het Rode Kruis ingedeeld in noodhulpregio’s die geografische gelijk lopen. Afdeling Lingewaard maakt deel uit van veiligheidsregio / noodhulpregio Gelderland Midden.
 

In Nederland heeft het Rode Kruis diverse taken in de (nood)hulpverlening. Daarmee ondersteunen we de professionele hulpverleningsdiensten: namelijk met Noodhulpteams, Bevolkingszorg en Evenementenhulp.

Logistieke Dienst

Als een noodsituatie zich voordoet, moeten hulpgoederen snel op de juiste plek terechtkomen. Een goede logistieke ondersteuning is daarom niet weg te denken in noodsituaties. We beschikken over een eigen voorraad aan materialen en een eigen vervoerscapaciteit. Bij noodhulpinzetten en evenementen kan deze logistieke dienst ondersteuning bieden. Zo levert het Nederlandse Rode Kruis ook benodigde materialen zoals veldbedden, kussens, dekens en hygiënesetjes ten behoeve van Bevolkingszorg.

Verbindingsdienst

Communicatie. Daar staat of valt het succes van hulpverlening mee. Er zijn ongeveer 180 vrijwilligers actief in de eigen verbindingsdienst van het Nederlandse Rode Kruis. Zij zijn in staat om in rampomstandigheden de communicatie met alle ingezette vrijwilligers te verzorgen. Ook als de reguliere middelen voor telecommunicatie uitvallen. Dit is een situatie waarmee Nederland vrijwel nooit te maken heeft, maar door zeer regelmatige inzetten blijft de kwaliteit van deze ploeg en de middelen gewaarborgd. Zo blijven we goed voorbereid.