Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Liemers-Oost Actueel Nieuws Workshop EHBO tijdens actie 3FM Serious Request van Liemers College Zonegge
20 december 2013 |

Workshop EHBO tijdens actie 3FM Serious Request van Liemers College Zonegge

Op 19,20 december tijdens de 24-uurs les in het kader van de actie voor Serious Request op het Liemers College vestiging Zonegge, hebben zeven Rode Kruis hulpverleners onder leiding van één van onze EHBO-instructeurs een workshop EHBO gegeven. Dit op verzoek van de school.
Vanwege het volle (les)rooster van de groep van zestig leerlingen, werd de workshop gegeven op donderdagavond van 23.30 u tot 01.30 u. Dertig leerlingen konden de workshop EHBO volgen. De overigen kregen een andere les.

 

Nadat in ons Rode Kruisgebouw het benodigde EHBO-materiaal verzameld was en samen besproken was hoe de workshop ten uitvoer gebracht zou worden, vertrokken we met de Rode Kruisbus naar het Liemers College.   Daar aangekomen werden onze vrijwilligers verwelkomd door één van de aanwezige leraren en door hem naar de aula begeleid.  Daarna werd ook al het EHBO-materiaal naar de aula gebracht en gewacht op de leerlingen.

Die kwamen om 23.30 u en toen kon de workshop beginnen.
Na een heel kort en bondig theoriegedeelte, volgde direct aansluitend het praktijkgedeelte. Het eerste deel daarvan bestond uit reanimatie met zes reanimatiepoppen en later met gebruik van zes AED-trainers (de oefenversie van de daadwerkelijke AED’s).

 

De leerlingen waren, ondanks dat ze al ruim 15 uur “in touw” waren, erg leergierig en bij de workshop betrokken. In het begin vonden enkelen het beademen op de reanimatiepop een beetje eng, maar dat ging snel voorbij. Ook de AED-trainers gebruiken was voor velen een grens waar men zich overheen moest zetten. Iets wat ook gebeurde.

Het 2e deel van het praktijkgedeelte van de workshop bestond uit het aanleggen van een drukverband van de enkel. Ook hierbij was de interesse weer erg groot en het zelf aanleggen van een enkeldrukverband op elkaar een leuke en leerzame ervaring. Sommigen waren zelfs zo enthousiast dat ze vroegen of ze met het verband om de voet even naar boven mochten om het aan de andere leerlingen en leraar te laten zien. Geen probleem natuurlijk!

 

Ondertussen kwamen weer andere leerlingen met stukken pannenkoeken en drinken voor iedereen langs. Ondertussen ging de workshop echter gewoon door. Iedere hulpverlener had daarbij een groepje onder zijn/haar hoede.

Rond 01.30 u kwam de workshop tot een einde en nadat de hulpverleners en de instructeur de EHBO-materialen weer opgeruimd hadden, was er voor hun gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie of warme chocomel nog even na te praten.

De leerlingen waren erg actief betrokken bij les en enthousiast en leergierig. Over de onderwerpen in de workshop werden door hun dan ook veel vragen gesteld. Volgens de betrokken Rode Kruis-vrijwilligers hebben de leerlingen hier veel van “opgestoken“ en zijzelf trouwens ook. Het was de 1ste keer dat zij dit op grote schaal deden en dat is erg goed bevallen. Moe maar voldaan gingen zij via het Rode Kruisgebouw weer naar huis, maar in gedachte waren ze nog bij de zestig leerlingen, die nog tot 08.00 u verder moesten met hun actie voor Serious Request.

24 uur achtereen in touw zijn is natuurlijk niet niks, maar uiteindelijk bedroeg de  opbrengst van de 24-uurs lesactie meer dan € 4000,=. Een knappe prestatie van de leerlingen!

Marcel Holdorp
Coördinator Opleidingen en Eerste hulp