Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leidschendam-Voorburg Nieuws Opening tentoonstelling Kind onder Vuur
30 maart 2014 |

Opening tentoonstelling Kind onder Vuur

​​​Op 8 maart 2014 opende Marcel Daniëls, bestuurslid Respect en Hulpbereidheid bij het Rode Kruis, district Haaglanden, de interactieve foto-expositie ‘Kind onder Vuur’ in het Stadsmuseum te Voorburg. Het gaat hier om een rondreizende expositie die laat zien hoe kinderen oorlog beleven. De tentoongestelde beelden zijn tweedimensionaal, maar als kijker krijg je de derde en de vierde dimensie er hoe dan ook bij. Zo is er de mogelijkheid om te voelen hoe heet het bijvoorbeeld in Soedan kan worden, door je hoofd in een van de hokjes te steken. Je kunt ervaren hoe benauwend een gevangeniscel kan zijn, of je eigen vluchtkoffer inpakken en zien wat er in een voedselpakket zit. Luisteren naar het verhaal van een jonge vluchteling. Kijken door de ogen van een kind soldaatje​ uit Congo of meer te weten komen over het dagelijks leven van een negenjarig meisje uit Afghanistan. Ook kan je reacties achterlaten op diverse plekken, om uiting te geven aan je gedachten en gevoelens.

​Speciaal voor kinderen is er een kijkwijzer gemaakt, die je door de expositie leidt. Daarnaast geeft de kijkwijzer je informatie over de beelden, om je aan het denken te zetten over de achtergrondverhalen van de foto’s. Er zijn bijvoorbeeld foto’s te zien van landmijnen. Veel landen hebben al afgesproken geen landmijnen meer te produceren. Het gevaar is echter nog niet geweken; de reeds geplaatste landmijnen staan nog steeds op scherp en  leveren dus blijvend gevaarlijke situaties op voor bijvoorbeeld rondlopend vee en spelende kinderen. Ook wordt belicht hoe het Humanitair Oorlogsrecht kinderen in oorlog beschermt en welke hulp het Rode Kruis biedt.

Zelfs onder vuur zijn kinderen veerkrachtig en pakken zij de dagelijkse gang van zaken snel weer op. De impact van oorlogssituaties draagt echter vaak over meerdere generaties heen; denk aan leerachterstanden, opgelopen door vluchtsituaties en uitgestelde of mislukte familie-herenigingskwesties. 
Scholing, veiligheid, vrijheid, vertrouwen:  voor de meesten lijkt het zo gewoon. Voor kinderen die oorlogsslachtoffer zijn, is het dat niet…of niet meer.  De tentoonstelling maakt dat je er als bezoeker bij stilstaat dat al die mooie en veilige zaken niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. 

Het doel van de expositie, een plek creëren voor bezoekers die met elkaar het gesprek willen aangaan over kinderen in oorlogsgebieden, wordt op de dag van de opening ruimschoots bereikt. Deze bewustwording zal ook een van de redenen zijn voor docenten om met hun klas de expositie te bezoeken. Hiervoor kunnen nog steeds afspraken gemaakt worden.

​De tentoonstelling zal minimaal vijf jaar door het land reizen, tot december 2020.​

Foto's door Ben Aarts

Meer informatie
Vragen of opmerkingen? Mail gerust naar info@kindondervuur.nl.