Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leidschendam-Voorburg Nieuws Bewegingslessen voor ouderen
15 februari 2017 |

Bewegingslessen voor ouderen

​​​​​​​​​Bewegen zorgt voor een betere conditie. Zeker wanneer je ouder wordt. Juist dan zorgt bewegen ervoor dat je je niet alleen lichamelijk en mentaal fitter voelt, maar het verlaagt ook je kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat je ook langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet.

Voordelen van bewegen

Naarmate we ouder worden gaan we minder bewegen.
Maar waarom is het van belang dat we in beweging blijven tijdens het ouder worden?
Voor ouderen luidt het advies: vijf keer per week een half uur matig intensief bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen, golfen, zwemmen, de hond uit te laten of flink door te werken in het huishouden of in de tuin. Het gaat er om dat de hartslag en lichaamstemperatuur omhoog gaan en dat het iets moeilijker wordt om te praten. Deze regelmatige vorm van bewegen levert een betere conditie op en kan direct of indirect het risico verlagen op het ontstaan van ziekten. Voor mensen die niet of nauwelijks actief zijn (dus echt op geen enkele dag dertig minuten bewegen) leidt elke stijging van lichamelijke beweging tot een betere gezondheid. ​Er zijn een aantal redenen om te blijven bewegen:

  1. Het verbetert het humeur en geeft energie
  2. Het is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten
  3. Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op het gewicht
  4. Het verhoogt de weerstand en helpt om stress kwijt te raken
  5. Het verbetert de balans, wat het risico op vallen verkleint
  6. Het hangt positief samen met gezondheid gerelateerde​ kwaliteit van leven
  7. Het is goed voor de mentale gezondheid en draagt bij aan onafhankelijkheid op latere leeftijd
Bronnen: Sportzorg, Veiligheid.nl, NOC*NSF​


​Daarom wordt door het Rode Kruis afdeling Leidschendam-Voorburg sinds januari 2017 iedere week op 2 locaties een beweegtraining aangeboden door een fysiotherapeut.

"Bewegen voor ouderen"

  • Elke dinsdagmiddag in Leidschendam in ​Dienstencentrum Duivenvoorde, Duivenvoorde 262, Praktijkruimte Multi Fysio, Leidschendam van 15:30 tot 16:30 uur onder leiding van fysiotherapeut Jeroen Janssen van Multi Fysio.

  • Elke woensdagochtend in Voorburg in het Rode Kruisgebouw Herenstraat 165, Voorburg van 10:00 tot 11:00 uur onder leiding van fysiotherapeut Paul Stoetzer van Anthropos.

De groepen bestaan uit ongeveer ​6 personen, dus er is veel individuele aandacht en iedere oudere die graag in beweging wil blijven kan zich hiervoor aanmelden.

Kosten: € 25,- per maand​​

Aanmelden:

Leidschendam: via het inschrijfformulier op te sturen naar Dienstencentrum Duivenvoorde, Duivenvoorde 262, 2261 AN Leidschendam.

Voorburg: via het inschrijfformulier op te sturen naar Rode Kruis afdeling Leidschendam-Voorburg, Herenstraat 165, 2271 CE Voorburg​

Artikel delen?