Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leidschendam-Voorburg Nieuws Adelbert on stage
30 maart 2014 |

Adelbert on stage

​Al weer voor de vijfde keer in de afgelopen vier jaren reden de bussen van het Nederlandse Rode Kruis en auto`s af en aan op 14 maart 2014 om 17.00 uur op het Adelbert College. Overal stonden leerlingen – keurig in hun netste kleding  – aanwijzingen te geven om het verkeer de goede kant op te sturen, zodat (110) ouderen vanuit Wassenaar, Voorburg, Leidschendam en Zoeterwoude netjes en veilig konden worden afgezet. Zij kwamen voor een avondje muziek en dans, opgevoerd door de leerlingen van deze school, in het kader van de Maatschappelijke Stage. Door deze stage worden jongeren gestimuleerd om iets te betekenen voor de maatschappij.​

Niet alleen de ouderen, die door het Rode Kruis waren benaderd voor deze avond  genoten zichtbaar, ook de leerlingen beleefden duidelijk plezier aan de zorg voor hun  gasten van dit evenement. Allereerst werd iedereen ontvangen, zorgvuldig uit de jas geholpen en vervolgens begeleid naar de zaal waar alle tafels gedekt stonden voor de maaltijd die geserveerd zou worden. Het was aandoenlijk om te zien hoe zorgzaam en liefdevol deze 15-jarige kinderen de ouderen verwelkomden, begeleidden en bedienden. 
Na een puur Hollandse maaltijd (verschillende soorten stamppot met heerlijke gehaktbal en een stuk rookworst), werden de gasten in de aula getrakteerd  op optredens van de leerlingen. Er waren 18 opvoeringen met zang, muziek, dans en een voordracht van een leerkracht. Van klassieke muziekstukken van Mozart tot liedjes van Dolly Parton, van het Ave Maria van Beyonce tot een zelfgeschreven lied werden ten gehore gebracht. Een veelzijdig repertoire. Daarna was er nog een drankje en druppelden vanaf 21.30 uur langzaamaan de chauffeurs binnen van de bussen en auto`s om de gasten op te halen en thuis te brengen. Ook hierbij waren alle aanwezige leerlingen weer behulpzaam. 

Duidelijk was dat deze avond een dubbele functie heeft: de leerlingen wordt bijgebracht dat het dienstbaar zijn naar ouderen een mooie taak is en veel voldoening geeft. Anderzijds is  dit voor het Rode Kruis een mooie gelegenheid om zich te profileren naar de jonge mensen toe, zodat ook zij weten wat deze maatschappelijke vrijwilligersorganisatie zoal doet en dat het bevorderen van  hulpbereidheid en respect naar anderen een belangrijk motief is.  
 Maar het allermooiste  was uiteraard dat ouderen uit de omgeving een fantastische avond werd bezorgd en dat zij met een stralend gezicht huiswaarts gingen. Met dank aan de vrijwilligers van onze afdelingen  die de gasten hiervoor hebben benaderd  en alles in goede banen hebben geleid. Maar bovenal  uiteraard heel veel dank aan de leerlingen van het Adelbert College die zo geweldig de gasten hebben verwend ​en hun kunsten hebben vertoond op het podium. Een onvergetelijke avond, waarbij jongeren van ouderen leerden, en vice versa!