Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leidschendam-Voorburg Dit doen we Sociale Hulp

Zelfredzaamheid en sociale hulp

Mensen met een beperkt (sociaal) netwerk zijn kwetsbaar in tijden van nood. Want juist wanneer zich een acute of bijzondere situatie voordoet, is het cruciaal dat mensen op elkaar kunnen rekenen en een vangnet hebben waar ze op terug kunnen vallen.

Zelfredzaamheid

 
Zelfredzaamheid is het vermogen van iemand om voor zichzelf te zorgen. Men kan eigen problemen oplossen en gaat zelfstandig door het leven, ofwel weet zichzelf te redden.
Langer zelfredzaam zijn wordt steeds meer gestimuleerd. Het Rode Kruis wil mensen daarbij ondersteunen met een aantal initiatieven. 
 
 
 

Sociaal contact

 
Ruim 22 procent van de mensen voelt zich wel eens eenzaam. Eenzaamheid is iets heel anders dan het ontbreken van sociale contacten. Toch ontbreekt het mensen soms aan sociale contacten. Hierdoor raakt men in een sociaal isolement. Er is geen contact meer met vrienden, familie, buren etc. Bijna ieder mens heeft ooit eens een moment van eenzaamheid gevoeld, hoe klein dit ook was. En daarom probeert het Rode Kruis eenzaamheid te doorbreken en daarmee het sociaal isolement te voorkomen door het vinden van nieuwe sociale contacten met behulp van diverse dagactiviteiten en vakanties.