Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leidschendam-Voorburg Dit doen we Hulp bij rampen

Rode Kruis Noodhulpteams paraat voor grote rampen en calamiteiten

Hulp aan lichtgewonden

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de co√∂rdinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen. Bij een ongeval of ramp met veel slachtoffers kan de GHOR een of meer Noodhulpteams van het Rode Kruis tegelijk met de reguliere hulpdiensten oproepen. Het Noodhulpteam ontfermt zich over de lichtgewonde slachtoffers (de zogenaamde T3-slachtoffers); het ambulancepersoneel concentreert zich op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Daardoor kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd  hulp krijgen. De focus van de Noodhulpteams op lichtgewonden ligt meer in het verlengde van de expertise van het Rode Kruis,  waar we de meeste ervaring mee hebben, zoals bij evenementen Eerste Hulp verlening.

Goed getraind en klaar voor inzet

In heel Nederland zijn bijna 1000 vrijwilligers opgeleid, voor in totaal 25 Noodhulpteams. Een operationeel team bestaat uit 8 hulpverleners, waaronder de chauffeur, die in principe binnen 45 minuten op de incident-locatie aanwezig kunnen zijn. Van Noodhulpteamleden wordt onder meer verwacht dat zij minimaal vier keer per jaar actief zijn als EHBO'er bij grote evenementen, zoals Koningsdag of de Nijmeegse Vierdaagse. Op die manier blijft hun ervaring met hulp aan lichtgewonde slachtoffers up to date en zijn zij breed inzetbaar.

Noodhulp

Sinds jaar en dag staat het Rode Kruis 24/7 paraat om de overheid en reguliere hulpdiensten te ondersteunen bij rampen of calamiteiten. Vrijwilligers van de hulporganisatie kunnen ook worden gealarmeerd en ingezet om te helpen bij de evacuatie en opvang van burgers.

Informatie

Neem voor meer informatie of vragen contact op via: