Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Dit doen we Noodhulp Noodopvang vluchtelingen

Noodopvang vluchtelingen

​​Het Rode Kruis is dé humanitaire noodhulporganisatie van en in Nederland. Wij helpen vluchtelingen wereldwijd, in Europa en in Nederland. Voor de  vluchtelingen in ons eigen land hebben we een speciale verantwoordelijkheid. Het Rode Kruis helpt mensen in de hoogste nood, zoals de vluchtelingen die nu naar ons land komen.

Artikel delen?

Het verlenen van noodhulp tijdens crisissituaties vloeit voort uit de zogeheten auxiliaire rol van het Rode Kruis. Dit houdt in dat het Rode Kruis de overheid ondersteunt en indien nodig vervangt in de rampenhulpverlening. In onze regio betekent dat concreet dat wij een aantal activiteiten opgezet hebben:
  • Het Rode Kruis zorgt voor eerste noodopvang. We helpen bij het opzetten en inrichten van noodopvanglocaties en we verzorgen hiervoor ook een deel van de logistiek;
  • We verlenen medische zorg bij de verschillende noodopvanglocaties. Er zijn EHBO’ers en verpleegkundigen aanwezig;
  • We krijgen hulp vanuit ons burgerhulpnetwerk Ready2Help. Hierdoor hebben we al veel helpende handen kunnen inzetten bij verschillende acties, bijvoorbeeld door het opzetten van de stretchers op diverse locaties.
Kan ik dekens, knuffels, kleding brengen?
We verzoeken iedereen vriendelijk geen spullen bij ons af te geven. Toch kleding of speelgoed beschikbaar stellen? Dat kan via:
  • KLEDING: Sympany/Rode Kruis container aan de straat naast ons gebouw. Of: Leger des Heils Kledingluik 24/7 Groenesteeg 66 Leiden
  • ​SPEELGOED: Speelgoedbank Bizetpad 1 a eens per maand op zaterdagmiddag. ​Zie website www.speelgoedbank-leiden.nl​