Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Actueel Nieuws Cursus Helpen bij ongelukken tweede plaats Zelfredzaamheidsprijs 2014
8 november 2014 |

Cursus Helpen bij ongelukken tweede plaats Zelfredzaamheidsprijs 2014

Op de Dag van de Hulpverlening, zaterdag 8 november 2014, is de cursus Helpen bij ongelukken van het Rode Kruis Leiden als tweede geëindigd voor de Zelfredzaamheidsprijs 2014. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan Rode Kruis-projecten die er op gericht zijn de zelfredzaamheid van mensen te vergroten.

In de cursus Helpen bij ongelukken, onder leiding van Cor Verschoor, leren mensen met een verstandelijke beperking wat ze wel en vooral wat ze niet moeten doen bij een verwonding of noodsituatie. Bijvoorbeeld wanneer bel je wel of niet 112, wanneer verplaats je iemand, en ook hoe verbind je verwondingen.  

We gaan uit van de mogelijkheden van de deelnemers en passen hier per groep het programma op aan. De lessen zijn er op gericht om datgene te leren wat de deelnemers ook daadwerkelijk op een goede manier in de praktijk kunnen brengen. Zó dat iemand die hulp nodig heeft, er vertrouwen in heeft dat ze goed kunnen helpen als er iets is.

 

Door de lessen krijgen de deelnemers meer zelfvertrouwen en schrikken minder als er iemand verwond is. Dit werkt ook door op andere punten in hun leven, in de omgang met anderen en in andere activiteiten. Ze merken dat ze aangesproken worden op wat ze wél kunnen en daarnaast hebben ze ook nog eens veel plezier tijdens de cursus!

Zelfredzaamheid: Helpen bij ongelukken

Leren en ontwikkelen staan in de 10 lessen voorop. De lessen beginnen met een stukje herhaling van de vorige les, dan een gedeelte theorie. Vervolgens wordt bijvoorbeeld laten zien hoe je iemand kan verbinden en oefenen de deelnemers daarna in kleine groepjes op elkaar.

 

Naast de cursus bieden we ook twee keer per jaar een themabijeenkomst aan. Een aantal deelnemers is zo enthousiast dat ze meer dan 1 keer mee doen!

De cursus wordt gegeven door 4 docenten met ongeveer 8 à 10 deelnemers per keer. Het lesmateriaal is nu samengesteld uit verschillende boeken en informatiemateriaal.

Samenwerking met Stichting VTV en MEE

De afdeling Leiden en omstreken geeft deze cursus al 20 jaar aan mensen met een verstandelijke beperking. Rode Kruis Leiden werkt hierbij nauw samen met de Stichting Vrijetijdsbesteding, Thuishulp en Vormingsactiviteiten (VTV), onderdeel van het meer bekende MEE (ondersteuning bij leven met een beperking).

We zijn er dan ook ontzettend trots op dat we de 2e plek hebben behaald bij de Zelfredzaamheidprijs 2014 hebben gewonnen! De prijs betekent een enorme impuls, en we  willen dan ook graag meer onderwijsmateriaal gaan ontwikkelen dat specifiek geschikt is voor deze doelgroep. En zodat de cursus ook bij andere Rode Kruis afdelingen gegeven kan gaan worden.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze cursus, over cursusdata of andere vragen kan je een mailtje sturen naar zelfredzaamheid@rodekruisleiden.nl