Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Actueel Nieuws Drie weken noodopvang in de Leidse regio
28 oktober 2015 |

Drie weken noodopvang in de Leidse regio

Op 9 oktober is door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)aan de gemeenten in de Leidse regio een verzoek gedaan om crisisopvang te bieden aan nieuwe vluchtelingen. De gemeenten hebben vervolgens het Rode Kruis ingeschakeld voor hulp bij deze crisisopvang. Het district Hollands Midden van het Rode Kruis is voor de noodhulp in deze regio verantwoordelijk. Zij verzochten onze Leidse Cor Kiers de bemensing van de crisiscentra in Leiden en omgeving voor zijn rekening te nemen. 

​Via lokale media en onze online kanalen hebben we vervolgens mensen opgeroepen om zich bij Cor op te geven voor het draaien van diensten in de opvangcentra. Deze oproepen leverden duizenden positieve reacties op en veel (nieuwe) vrijwilligers. Wij zijn al deze vrijwilligers ontzettend veel dank verschuldigd. Sommigen hebben we al eerder bedankt, anderen - door alle hectiek - nog niet. We hebben deze klus geklaard met de hulp van velen en er volgt binnenkort een bedankborrel.

Time-out Rode Kruis Leiden tot 16 november

De inzet van de afgelopen drie weken heeft onze vrijwilligers, binnen en buiten het Rode Kruis, veel energie gekost. Vorige week hebben wij geconstateerd dat dit gevolgen heeft voor de mate van inzetbaarheid van onze Rode Kruis vrijwilligers. We staan dan ook volledig achter het besluit van het district Hollands Midden, in overleg met het landelijk Rode Kruis, om een time-out in te lassen. Vanaf maandag 3 november komt de Rode Kruis-hulpverlening bij noodopvanglocaties in de Leidse regio voor twee weken stil te liggen. Tot 3 november worden de locaties in Hillegom en Zuidplas nog wel door het Rode Kruis bemenst.​

Eerder deze week gaf het Rode Kruis Leiden aan kritisch te zijn over hoe lang het geschuif met vluchtelingen nog door kan gaan. Opgelucht zijn we dan ook met het besluit van de gemeente Leiden om voor de duur van een jaar een noodopvang voor 250 vluchtelingen in te richten aan de Wassenaarsweg. Deze wordt met ingang van zaterdag 30 oktober in gebruik genomen. Wellicht dat dit de druk op onze afdeling ook wat kan verminderen. Als er ná de time-out, per 16 november, weer een beroep op het Rode Kruis Leiden gedaan wordt, hopen we weer volledig opgeladen te zijn. Dan kunnen we weer de hulp bieden die binnen ons vermogen ligt, want in tijden van nood staat niemand alleen!

VRIJWILLIGERS__VAN_HET_RODE_KRUIS_BIJ_DE_VLUCHTEL_146296672.JPG

*Wil je vaker je medemens helpen? Wordt dan vrijwilliger bij het Rode Kruis Leiden