Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Actueel Nieuws Rode Kruis maakt balans op na Leidens Ontzet
10 oktober 2016 |

Rode Kruis maakt balans op na Leidens Ontzet

​Zoals ieder jaar stond onze afdeling  weer klaar voor de medische verzorging van 
fees​tg​angers tijdens Leidens Ontzet. Een week na de festiviteiten maakt het Rode Kruis Leiden e.o. de balans op.Onze vrijwilligers hebben tijdens de feestelijkheden rondom 3 oktobernaar schatting 220 feestgangers behandeld. Dit is een forse stijging in vergelijking met vorig jaar (130 zorgcontacten). De verwondingen waren uiteenlopend. Er zijn veel schaaf- en snijwonden behandeld, een aantal verzwikte enkels en er zijn twee breuken geconstateerd.  

In totaal zijn er 85 vrijwilligers ingezet tijdens de festiviteiten, inclusief de vrijwilligers van het biketeam die meereden in de optocht. Er was een actieve kern van 45 hulverleners per dag, die zich verdeelden over ruim 70 diensten per dag. Een flink aantal van hen heeft dubbele diensten gedraaid. Onze Leidse vrijwilligers werden ondersteund door collega’s van de afdelingen Katwijk, Alphen a/d Rijn, Duin- en Bollensreek, Dordrecht, Sliedrecht en Gouda. Met elkaar bemanden zij zes EHBO-posten en diverse looproutes door de stad.


Nieuw dit jaar was de inzet van de medische dienst vanuit het hoofdkantoor van het Nederlandse Rode Kruis. Ook zorgde een nieuw track&trace systeem ervoor dat er na melding van een incident snellere opvolging met hulpverlening mogelijk was.
Het Rode Kruis Leiden is ontzettend blij met de inzet van onze vakkundige vrijwilligers. De toename van het aantal zorgmomenten tijdens activiteiten zoals het Leidens ontzet laat zien dat er een dringende behoefte is aan vrijwilliger hulpverleners met EHBO diploma.Tegelijkertijd maken we ons zorgen om het feit dat er een afname is van juist dit soort vrijwilligers.
 
Meld je ook aan als vrijwilliger​ en help ons om dit gat op te vullen! 
 
Feiten op een rij:
  • Er waren zes EHBO posten van het Rode Kruis Leiden aanwezig tijdens de festiviteiten (Stadhuisplein, Langegracht, Garenmarkt,  Kort Rapenburg, Stationsplein en een nieuwe post: de Burcht)
  • De post op bij het Stadhuis was het drukst bezocht, bij de post op het Stationsplein werden de meeste mensen behandeld.
  • Tijdens het Leidens Ontzet waren ruim 85 Rode Kruis vrijwilligers actief
  • Op piekmoment waren er zelfs 45 hulpverleners tegelijk actief
  • Er zijn naar schatting 220 mensen behandeld
  • De meeste gevallen waren drank-gerelateerd
  • Bij verwondingen ging het meestal om kneuzingen, verstuikingen en schaaf-en  snijwondenArtikel delen?