Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Actueel Nieuws Peurbakkentocht 2014
2 juli 2014 |

Peurbakkentocht 2014

​Door onze verslaggever Lisette Kok​

​​Op vrijdag 27 juni zette een jaarlijks terugkerend evenement Leiden op z’n kop: de Peurbakkentocht, een onderdeel van de Leidse Lakenfeesten. Ik mocht dit jaar aanwezig zijn bij dit feest om te schrijven voor en over het Rode Kruis. Leuk, interessant, maar wat zijn Peurbakken? En wat doet het Rode Kruis daar in Leiden? Een verslag over heel veel Peurbakken, nog veel meer mensen en vooral een erg goede sfeer.
​​
17:00 uur.  De voorbereidingen zijn nog druk aan de gang. De laatste rode en witte ballonnen worden geblazen. Deze worden bevestigd aan een boot, dit jaar vaart het Rode Kruis voor het eerst mee in de tocht. Dozen vol met pennen en flyers krijgen een plek in de boot, maar ook de pleisters kunnen natuurlijk niet achterblijven. Is dit dan een Peurbak? Stiekem google ik het woord op mijn telefoon. Op een website met Leidse uitdrukkingen staat: Peurbak: schuitje waarmee Leidenaars gingen vissen op paling. Paling? Dat  heb ik hier nog niet gezien…


18:00 uur.  De met meer dan 150 ballonnen versierde boot van het Rode Kruis verplaatst zich naar de Beestenmarkt. Hier merk je dat we niet de enige zijn. Rond de vijftig boten doen dit jaar mee aan de Peurbakkentocht. Ik zie nu het verschil tussen een boot en een peurbak. Er komt weinig paling bij kijken. Wel zie ik veel verklede mensen en versierde schuiten in allerlei thema’s. Het duurt nog een uur voordat de tocht begint, maar de straten stromen al vol.
​​
19:00 uur. Tijd om te gaan. We varen de voor Leidenaars bekende route vanaf de Beestenmarkt over de Apothekersdijk, Botermarkt en Oude Rijn. Harde muziek, bizarre kostuums en hordes toeschouwers is wat deze tocht typeert. Tussen de toeschouwers zie ik zowel jongeren als oudere​n. Dyske Beelen, communicatiemedewerker van het Rode Kruis, vertelt mij dat het Rode Kruis elk jaar bejaarden ophaalt met de bus, zodat zij ook van de Peurbakkentocht kunnen genieten. Ik zie ze zitten. De meeste hebben een dekentje over zich heen geslagen.

20:00 uur. Daar staan ze dan, de mannen van het mobiele bike team van het ​Rode Kruis. Van te voren had ik al even kennis gemaakt. Twee vrijwilligers die de hele avond rondfietsen en alles in de gaten houden. René van de Wilde, één van de bikers, vertelt mij dat ze naast hun ‘gewone’ materiaal voor de zekerheid een touw hebben meegenomen om mensen uit het water te vissen. “Je moet tenslotte rekening houden met alle scenario’s, je kan als vrijwilliger het verschil maken tussen leven en dood”. 

21:00 uur. Ik ga langs bij de EHBO-post van het Rode Kruis om te kijken hoe het daar gaat. Gelukkig is het rustig, dat is een goed teken. Carla van Duu​​ren werkt al bijna tien jaar als vrijwilliger voor het Rode Kruis en staat net als vorig jaar op de EHBO-post bij de Peurbakkentocht. Ze vertelt dat ze het leuk vindt om op deze manier bij evenementen aanwezig te zijn, zodat ze mensen kan helpen die hulp nodig hebben. 

22:00 uur.  De tocht is afgelopen, maar het is nog steeds druk op straat. Ik zie mensen rondslenteren in halve kostuums. De sfeer zit er nog goed in. Ik neem plaats op een terrasje en zet de laatste steekwoorden op papier. Onder het genot van een drankje geniet ik nog even na van deze geweldige peurbakkentocht.​