Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Actueel Nieuws Het Leids Ontzet is elk jaar weer één groot feest
14 oktober 2014 |

Het Leids Ontzet is elk jaar weer één groot feest

​​Het begon allemaal in 1574, toen de belegering van Leiden tot een eind kwam en de stad werd ontzet. Nu, vele jaren later, wordt dit in Leiden nog steeds groots gevierd. Op 3 oktober nam ik een kijkje in de stad. De geur van hutspot, haring en bier verraadde waar ik de feestende Leidenaren kon vinden.

De straten staan vol, op elke brug staat weer een andere artiest volmondig te zingen en de pleinen puilen uit van de eetkraampjes en kermisattracties. Mensen genieten op een terrasje van een drankje of struinen de kraampjes af met hun kinderen aan de hand. Anderen trachten onvermoeid knuffels uit de grijpautomaten te krijgen. Bij de meeste feestgangers komt het bier hard binnen aangezien ze de dag ervoor ook al een aanzienlijk aantal glazen achterover hebben geslagen. Maar dat maakt de pret er niet minder om. 

Gelukkig staan er tussen de kermisattracties en dranktenten in diverse EHBO-posten van het Rode Kruis. Daar is het ook feest. Er is geen biertap en van harde muziek is geen sprake, maar druk is het er wel. Vermoeide Leidenaren druppelen binnen met snijwonden door gebroken glas of symptomen van alcoholvergiftiging. Naarmate de avond vordert, wordt het drukker. Vooral de hoeveelheid mensen die door alcohol gevloerd gaan, neemt toe. De EHBO’ers die ik gesproken heb, vinden het geen probleem om hun avond niet tussen de feestende mensenmassa door te brengen. Carla van Duuren, één van de EHBO’ers ter plaatse, geniet echt van dit vrijwilligerswerk. “Ik belde gister een vader om zijn 16-jarige dochter op te halen die veel te veel gedronken had. Onderweg hierheen had hij allemaal mensen laveloos op straat zien liggen. Hij was heel dankbaar dat zijn dochter veilig bij ons in de tent lag. Die dankbaarheid, daar doe je het allemaal voor.” 

Midden in de nacht komt Leiden weer een beetje tot rust en worden de kermisattracties en tenten afgebroken. Aan het Leids Ontzet is een einde gekomen, en zo ook aan het werk voor de vrijwilligers van het Rode Kruis. “Pas nadat de kermis is opgeruimd kunnen we met een gerust hart naar huis”,  verteld Suzan Dirkx, het aanspreekpunt bij één van de EHBO posten. Moe maar voldoen verlaat ze haar post. Vanaf dat moment kijken Susan en de andere vrijwilligers alweer uit naar het Leids Ontzet van 2015.  

Feiten op en rij:
- Er waren vijf EHBO posten van het Rode Kruis aanwezig 
- Twee biketeams reden rond in de stad om snel ter plaatse te zijn bij ongevallen
- Er zijn naar schatting 150 mensen behandeld
- De meeste gevallen waren drankgerelateerd
- Bij verwondingen ging het meestal om kneuzingen, verstuikingen en snijwonden
- Tijdens het Leids Ontzet waren ruim 100 Rode Kruis vrijwilligers actief

Ook actief worden voor het Rode Kruis? Ga naar: http://www.rodekruis.nl/wat-kunt-u-doen/kom-in-actie/word-vrijwilliger voor meer informatie.