Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Leiden Actueel 3FM Serious Request 3FM Serious Request maakt zich sterk voor moeders, die geraakt zijn door oorlog
7 juni 2011 |

3FM Serious Request maakt zich sterk voor moeders, die geraakt zijn door oorlog

3FM focust vanuit het Glazen Huis op kwetsbare drijvende kracht van gezin.
 
Met 3FM Serious Request vragen de dj’s in het Glazen Huis op de  Beestenmarkt in Leiden in december 2011 aandacht voor moeders die zijn beschadigd door oorlog en conflicten. Een stille ramp die wereldwijd meer dan 10 miljoen vrouwen raakt 1. Dit maakte de publieke popzender zojuist bekend.  

3FM geeft deze moeders een stem

Moeders vormen de basis van de samenleving. Zij worden ongevraagd heel hard geraakt door conflicten en geweld. Daardoor moeten ze vaak vluchten met hun kinderen en verliezen ze alles. Deze moeders zien hun leven en dat van hun kinderen ontwricht raken. Hun veiligheid wordt aangetast. Deze vrouwen vragen geen aandacht, maar moeten hun mannetje staan wanneer alles om hen heen ineenstort.

3FM Serious Request geeft deze moeders een stem. De drie dj’s in het Glazen Huis gaan er van 18 december t/m 24 december 2011 alles aan doen om zoveel mogelijk geld voor hen in te zamelen. Het Rode Kruis kan deze vrouwen hiermee een basis geven om voor hun kinderen te zorgen en de hulpmiddelen aanreiken om een inkomen te genereren.

Stille ramp

De nood van deze moeders is onzichtbaar te midden van geweld en conflicten. Deze vrouwen functioneren op de achtergrond en strijden voor veiligheid, inkomen, verzorging, opvoeding en gezondheid van het gezin. Een moeder die geraakt wordt door oorlog, is nergens in beeld. Tijdens oorlog en conflicten zijn moeders de stille kracht van een gezin. Valt zij weg of raakt ze beschadigd, dan raakt het hele gezin ontwricht.
 
In tenminste dertig landen ter wereld lopen moeders ongevraagd vele risico’s door oorlog: risico hun partner te verliezen door geweld, risico zelf fysiek beschadigd te raken, risico seksueel beschadigd te worden, risico alles te verliezen of het gezin uiteen te zien vallen 2. Ieder jaar zijn miljoenen moeders met hun kinderen verstoken van huis en haard als gevolg van oorlog en conflicten 3 . Deze vrouwen staan alleen in de zorg voor hun gezin.    Het Rode Kruis helpt 

Het Rode Kruis biedt moeders, geraakt door oorlog en conflict, directe noodhulp, zoals onderdak, voedsel, schoon drinkwater en gezondheidszorg, inclusief psychische hulp bij onder meer seksueel geweld. Daarnaast helpt het Rode Kruis deze moeders bij de zoektocht naar hun familie.
  
Regelmatig worden moeders hoofd van het gezin en daarmee ook kostwinner. Partners zijn door gewapende groepen weggehaald of omgekomen en moeders zijn opeens verantwoordelijk voor het hele gezin. Het Rode Kruis helpt deze vrouwen door ze op te leiden zodat zij in een inkomen kunnen voorzien en voor hun kinderen kunnen zorgen.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie DJ's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.
 
 
 
Bronvermelding
  1. Bron: UNHCR, 2009
  2. Bron: Uppsala Conflict Data Program (UCDP), 2009
  3. Bron: UNHCR, 2009