Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Krimpenerwaard Actueel Nieuws Koning Winter
22 oktober 2016 |

Koning Winter

​​​

Het is nog wat vroeg, maar na de herfst komt de winter...

Niets is zo veranderlijk als het weer, vooral in Nederland. Kennen we Nederland vooral met een gematigd klimaat, inmiddels weten we echter ook dat wind, sneeuw, ij​zel en vrieskou ons land vaker flink plat kunnen leggen. Liet Koning Winter vorig jaar la​ng op zich wachten, werden we eind 2013 nog opgeschrikt door een aantal herfststormen. Is er een verband met klimaatverandering? Het Rode Kruis, dat onder andere wereldwijd hulp biedt bij grote natuurrampen is ook zeer actief in onderzoek met betrekking tot het voorkomen van deze klimaatrampen. Lokaal vertaalt dit zich naar voorlichting over verschillende extreme weertypen; want, wat te doen met koud winterweer?

Let op de weersverwachting, en neem waarschuwingen serieus. De weeralarm codes geven meer informatie, zie hiervoor www.knmi.nl. Geldt er een alarm; als u de deur niet uit hoeft, blijf dan thuis. Zorg altijd voor een voorraad eten en drinken. Denk hierbij ook aan anderen die uw hulp kunnen gebruiken. Doe wat extra boodschappen voor bijvoorbeeld uw oudere buurvrouw. Een borreltje lijkt lekker te verwarmen op een koude dag maar verwijde bloedvaten laten de warmte juist sneller verdwijnen. Warme koffie, chocolademelk of soep werkt beter.

Gaat u toch op weg? Let op uw kleding en niet te vergeten uw schoeisel, zorg dat uw voeten en uw lichaam zo min mogelijk nat worden. U kunt hierdoor mogelijk sneller onderkoelt raken. En zit u warm in uw auto of in de bus? Zodra u langs de weg komt te staan met pech, of uw brandstof onderweg op raakt koelt ook uw auto snel af. Het meenemen van eten, drinken, dekens en een goed opgeladen telefoon zorgen in een situatie als deze dat u snel weer naar huis kunt.

Wees voorbereid op koude dagen, zodat we kunnen blijven genieten van Koning Winter, zonder dat er ongelukken gebeuren.

Wilt u weten wat u kunt doen mocht het toch niet goed gaan? Download de Rode Kruis EHBO-app! Bekijk voor meer informatie www.rodekruis.nl.