Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Kop van Overijssel Dit doen we Op zoek naar familie Oorlogen en Rampen

Oorlogen en Rampen

Bent u op zoek naar familie die u kwijt bent geraakt door een oorlog of een ramp? Het Rode Kruis helpt!

 
Amst - oorlogen en rampen.jpg 

Wie?

Als gevolg van oorlogen of rampen verliezen elk jaar tienduizenden mensen het contact met hun familie. Eén van de kerntaken van het Rode Kruis is het opsporen van familieleden die elkaar zijn kwijtgeraakt door een oorlog of ramp. Daarnaast spoort het Rode Kruis ook op wanneer het contact verloren is gegaan door een oorlog in het verleden. U kunt hier denken aan de Tweede Wereldoorlog of de Bersiap periode (Nederlands- Indië).

Wat?

Bij oorlogen en rampen is de kans groot dat postbezorging en telefoonverkeer uitvalt. Rode Kruis berichten zijn vaak de enige manier om in contact te komen en te blijven met familie. Een Rode Kruis bericht is een open familiebericht dat via het Internationale Rode Kruisnetwerk overgebracht wordt aan de geadresseerde. Daarnaast spoort het Rode Kruis op door middel van een opsporingsverzoek met als doel contactherstel.

Waar?

De opsporingsactiviteiten vinden plaats in binnen- en buitenland. Daarbij wordt het wereldwijde netwerk van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen ingezet.

Welke gegevens nodig?

Om een Rode Kruis bericht te versturen zijn de volgende gegevens nodig: naam, geboortedatum en -plaats van de geadresseerde en de afzender. Aangezien een Rode Kruis bericht een postfunctie heeft dient het adres van de geadresseerde volledig te zijn.
 
Om een opsporing te starten zijn naast de gebruikelijke gegevens zoals naam, geboortedatum en -plaats van de gezochte persoon ook de datum en omstandigheden van het contactverlies essentieel om een zoektocht te starten.

Wanneer niet?

Het doel van het versturen van Rode Kruis berichten en opsporingsverzoeken is contact tussen familieleden te herstellen en te behouden. Het Rode Kruis verstuurt geen geld of medicatie aan personen. Daarnaast hebben wij geen mogelijkheid om de asielprocedure te ondersteunen en om gezinshereniging te organiseren.

Wat doen wij nog meer?

Het Rode Kruis helpt bij het opvragen van bewijzen van (krijgs-)gevangenschap en kan in bepaalde gevallen behulpzaam zijn bij het opvragen van identiteitsbewijzen zoals geboorte- en huwelijksaktes.
In uitzonderlijke gevallen geeft het Rode Kruis reisbegeleiding aan de meest kwetsbaren om vanuit een crisis- of oorlogsgebied naar een veilig gebied te kunnen reizen.
 
Het Rode Kruis bij u in de buurt
Klik hier​ voor meer informatie of neem contact op met het Rode Kruis bij u in de buurt.