Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Kop van Overijssel Actueel Nieuws Rode Kruis organiseert 24-uurs reanimatiecursus marathon in De Meenthe
27 oktober 2013 |

Rode Kruis organiseert 24-uurs reanimatiecursus marathon in De Meenthe

In Nederland worden, buiten het ziekenhuis, zo'n driehonderd mensen per week getroffen door een hartstilstand. Start van een reanimatie binnen zes minuten biedt de grootste overlevingskans. Als de eerste ambulance ter plaatse komt, uitgaande van een aanrijdtijd van maximaal 15 minuten, en er is wel gereanimeerd maar er is geen AED beschikbaar dan is de overlevingskans al gedaald naar ongeveer 20 procent. Wordt een slachtoffer helemaal niet (door omstanders) gereanimeerd dan is het meestal te laat. Het is dan ook een goede ontwikkeling dat er steeds meer AED's komen. Op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, in bedrijven, winkels en bijvoorbeeld huisartspraktijken. Het hebben van een AED is niet wettelijk geregeld. Het is een positieve ontwikkeling dat steeds meer ondernemers, besturen, buurtverenigingen, etc. tot aanschaf van een AED besluiten. Het feit dat er een AED in uw buurt hangt, is op zich geweldig echter bij een hartstilstand moeten er wel mensen zijn die kunnen reanimeren en die een AED kunnen bedienen.

Reanimeren kun je leren (en het is niet moeilijk). Een van de taken van het Rode Kruis is het opleiden van burgers tot reanimator. Zij verzorgen hiertoe het hele jaar door opleidingen door het hele land. Ook in Steenwijkerland.

Om Serious Request financieel te ondersteunen gaan de vrijwilligers van het Rode Kruis Kop van Overijssel een uitdaging aan. Het Rode Kruis organiseert op 20 en 21 december (van 16 tot 16 uur) een 24-uurs reanimatiecursusmarathon. Deze wordt gehouden in Rabo Theater De Meenthe te Steenwijk. De Meenthe stelt hiervoor geheel belangeloos een zaal ter beschikking tijdens de dag- én nachtelijke uren.

Het doel van deze marathon is dat de vrijwilligers van het Rode Kruis in 24 uur, minimaal 8 groepen van 8 cursisten gaan opleiden tot getraind reanimator (incl. bediening AED). Hierdoor zal de gemeente Steenwijkerland in één dag 64 personen rijker zijn die reanimatie kunnen toepassen én een AED kunnen bedienen. Een ander doel is minimaal 3200 Euro (64 x 50 Euro) bijeen te brengen voor Serious Request.

Individuen, partners of groepen (vrienden/collega´s/sportteams) kunnen zich opgeven via mailadres opleidingen@rodekruis-kopvanoverijssel.nl. Ook kunt u bellen naar mevrouw Gera Laarman op nummer 06-12043501 voor meer informatie of opgave. Daarnaast gebruikt het Rode Kruis de website www.kominactie.nl/64in24. Doneren kan ook via deze website. CovanAsselt.nl computers sponsort ons tijdens de marathon door middel van het plaatsen van een computer waarmee we onze inschrijvingen, certificaten etc. kunnen verwerken.