Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Kop van Overijssel Actueel Nieuws Oefening volbracht
17 september 2011 |

Oefening volbracht

​Afgelopen donderdag 15 september werd op de locatie van De Burght te Vollenhove een grote oefening georganiseerd. In samenwerking met de de brandweer en gemeentelijke BOA´s werd geoefend op de gebieden van hulpverlening, samenwerking en communicatie. Politie en ambulance hadden toegezegd maar konden niet komen door bezigheden elders.  De organisatie was in handen van onze eigen Simon Maring. Ook verzorgde hij samen met leden van de brandweer blusgroep Vollenhove de oefenleiding. De oefening is zeer geslaagd.Meer foto´s zijn op onze eigen Facebook pagina te vinden.

Diverse lokale media besteedden aandacht aan de oefening. De Steenwijker Courant plaatste ons zelfs op de voorpagina. Een greep uit het nieuws:

Steenwijker Courant 16 september 2011 (PDF)
www.regiosteenwijkerland.com
www.boomfoto.nl
www.steenwijkercourant.nl

RegioSteenwijkerland.com (bron: Persbureau JG-Media) plaatste de volgende tekst:

Vollenhove - Rondom De Burght in Vollenhove ging het goed mis donderdagavond. Een steekpartij in de kantine van de naastgelegen voetbalclub en een kettingbotsing met meerdere zwaargewonden. Aan de medewerkers van het Rode Kruis de opdracht om een uitweg te vinden in deze chaotische situaties.
Voordat men daadwerkelijk tot actie overging, werd er een briefing gegeven in De Burght aan de hulpverleners van het Rode Kruis. Omstreeks 19.40 uur werd de spanning verhoogd door de melding van een ernstig ongeval op het parkeerterrein achter De Burght. Twee hulpverleners spoedden zich naar de plaats van het ongeval, vroegen om assistentie en verleenden eerste hulp aan de diverse slachtoffers. Na enkele minuten kwamen ook de opgeroepen brandweermannen ter plaatse, zodat zij konden helpen met de berging van de slachtoffers.
Ondertussen slaat de sfeer in de nabij gelegen voetbalkantine drastisch  om. Een oudere beschonken vrouw werd agressief en stak een van haar kroeggenoten neer, met een slagaderlijke bloeding als gevolg. Ook hier werden twee hulpverleners naar toe gestuurd om een oplossing te creëren waarbij de gewonde man weggehaald kon worden, zonder in aanraking te komen met de gewelddadige vrouw. Hier werd de assistentie van de politie gevraagd om de vrouw af te kunnen voeren, zodat de hulpverlening aan de man ongehinderd plaats kon vinden.
Terug naar de oefening op het parkeerterrein. De hulpverlening is inmiddels op gang gekomen, een aantal slachtoffers is geborgen en ‘afgevoerd’ door de ambulance. De hulpverleners zijn druk bezig met het redden van mensenlevens, tot het publiek zich lastig begint te gedragen en zich bemoeid met de handelingen van de brandweer. Opnieuw taak aan de mensen van Toezicht en Handhaving om de mensen op afstand te houden en zo nodig in te sluiten.
De Rode Kruis medewerkers kunnen terugkijken op een geslaagde oefenavond, die door de inzet van de brandweer naar een hoog niveau getild werd. Met name de vele ontwikkelingen tijdens de hulpverlening kostte de medewerkers van het Rode Kruis veel moeite. Na een drie kwartier kwamen deze medewerkers er bijvoorbeeld achter dat er nog meer slachtoffers waren bij het ongeval en dat deze verspreid over het terrein lagen, een belangrijk leermoment. Door de oefening en de evaluatie zijn de medewerkers nu beter voorbereid op situaties die zich voor kunnen doen in het dagelijkse leven.