Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Kop van Overijssel Actueel Nieuws Hoe herkent u onze wervers
13 mei 2013 |

Hoe herkent u onze wervers

Het Nederlandse Rode Kruis gaat regelmatig actief op zoek naar donateurs. Rode Kruis-wervers zullen hierbij langs de deuren gaan om mensen te vragen of ze het werk van het Rode Kruis eenmalig of structureel willen ondersteunen met een gift.

Regelmatig ontvangen we vragen of de mensen die langs de deuren gaan wel ´echt´ zijn: De wervers van het Rode Kruis zijn te herkennen aan hun identificatiepas met foto. De wervers vragen om een eenmalige of structurele machtiging.

De wervers vragen niet om een contante gift, dit gebeurt alleen tijdens de collecteweek van het Rode Kruis. Dan gaan collectanten langs de deur met de collectebus.

Heeft u een werver aan de deur of op straat gezien waar u twijfels bij heeft? Dan kunt u bellen met het Verenigingskantoor voor verificatie. Wij zijn bereikbaar via 070-44 55 678.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hoe herkent u onze wervers?
Onze wervers zijn veelal studenten met een universitaire of HBO achtergrond en tussen de 18 en 25 jaar oud.  Alle wervers van het Rode Kruis ontvangen een kledingpakket bestaande uit een jas, t-shirt en tas. De jassen (zowel zomer als winter) zijn rood met op de linkerborst een rond Rode Kruis logo. De shirts zijn roze of zwart en hebben een afbeelding van Henry Dunant. In de wintermaanden zullen wervers meestal alleen een jas dragen met daaronder hun eigen kleding. Ook hebben alle wervers een tas die ze mee kunnen nemen. Dit is meer voor hun eigen gemak en geen verplicht onderdeel van hun outfit. Zij kunnen kiezen uit een groene, canvas Henry Dunanttas of een zwarte rugtas met rond Rode Kruis logo.  
wervers.jpg

Alle wervers schrijven hun donateurs in op papieren bloks. Ieder bureau heeft een eigen ontwerp.  
  werversblocs.jpg

Wat weten onze wervers?
Om aan de slag te kunnen als werver krijgen zij vanuit het bureau diverse verkooptrainingen. Vanuit het Rode Kruis krijgen zij regelmatig update trainingen over de hulpverlening van het Rode Kruis. Per 2013 worden wervers getraind op  3 speerpunten uit onze strategie: noodhulp (zowel internationaal als nationaal), rampenvoorbereiding en EHBO.  Noodhulp is erg breed. Om die reden hebben wij Water in noodhulp als een apart thema benoemd. Niet alleen hebben we veel wateractiviteiten tijdens crises of rampen, schoon drinkwater is ook essentieel als het gaat om levens redden. Om het verhaal aan de deur of op straat niet te lang te maken beperken wervers hun gesprek tot voorbeelden van onze hulpverlening binnen 1 van deze speerpunten. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van noodhulp, omdat dit voor de gemiddelde Nederlander het meest herkenbare is van het Rode Kruis. Wervers worden in hun werk ondersteund door zgn. pitchcards. Deze A4 kaarten bevatten inhoudelijke informatie over 1 van de speerpunten en zijn visueel ingesteld. Een werver kan de kaart gebruiken als onderdeel van zijn verhaal door te wijzen op verschillende beelden op de kaart of gebruik te maken van de feiten die op de kaart gepubliceerd zijn. Naast de pitchcards hebben ook alle wervers de beschikking over een kartonnen welkomstmapje. Als een donateur is ingeschreven ontvangen zij een doordruk van hun getekende overeenkomst in dit mapje. Aan de binnenkant van het mapje staan de speerpunten van het Rode Kruis opnieuw weergegeven zodat de donateur weet waar zijn donatie aan bijdraagt.        
 
Identificeren van wervers
Er zijn geen officiële legitimatiebewijzen voor alle wervers. Het Rode Kruis maakt in samenwerking met de bureaus zelf legitimatie voor onze wervers. Dit zijn kleine pasjes waar een logo van het Rode Kruis op staat samen met een telefoonnummer van het bureau waarvoor de werver werkt. Wervers zijn volgens de wet verplicht om hun eigen identificatie op zak te hebben. 
Onze wervers zijn er om donateurs te werven. Dat houdt in dat zij geen contante betalingen mogen aannemen of mogen vragen. Mocht u iemand aan de deur krijgen die dit wel doet, buiten de collecteweek, dan kunt u dit melden bij het Verenigingskantoor.