Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Kop van Overijssel Actueel Nieuws EHBOoooootje in de Kop van Overijssel
13 mei 2013 |

EHBOoooootje in de Kop van Overijssel

Ook de afdeling Kop van Overijssel verzorgt de cursus Uitgebreide Eerste Hulp. Het afgelopen voorjaar werd er weer met een leuke en enthousiaste groep cursisten met zeer diverse achtergronden, opleidingen, ervaringen en kennis, gewerkt. De cursus werd gegeven met een LOTUS slachtoffer (mensen die een acute stoornis of een acuut letsel uitbeelden ten behoeve van het onderwijs in de eerste hulpverlening) en aan de hand van competentielijsten. Als de cursisten elkaar een paar keer hebben gezien, gaat de samenwerking steeds beter en ontdek je dat ze elkaar ook veel leren. Toen de cursus was afgerond, gaven de cursisten aan dat ze ook graag de aantekening Eerste hulp bij kinderen wilden hebben.
lotus-4.jpg 

Geweldige LOTUS-jes
Dat werd -flexibel als het Rode Kruis kan zijn- geregeld. Het werd een succes. Door het werken met de competentielijsten, maar vooral door de inzet van twee geweldige LOTUS-jes. Op een zaterdagmorgen werd met twee kinderen gewerkt (3 en 6 jaar). Probeer hun vertrouwen maar eens te winnen. Een hele uitdaging. Een van de cursisten gaf aan dat je de kinderen alles moet vertellen maar dat moet je ook bij de volwassenen doen. Precies! Beide kinderen waren echt kind. Van het een op het andere moment verlegen tot ontzettend enthousiast en dan weer eigenwijs. Een echte uitdaging voor de cursisten.
Spelenderwijs wilden ze meehelpen en dan ontdek je dat een stabiele zijligging bij een kind toch wel even iets anders gaat dan bij een volwassene. De kinderen hielden zich tijdens het oefenen echt heel slap waardoor je extra moest opletten om het hoofdje goed vast te houden.
 lotus-1.jpg
 
Vertrouwen
Ook het vingerverband was een behoorlijk gepriegel en nauwkeurig werkje. Helemaal omdat er rondom het kindje van alles gebeurd waardoor het constant beweegt. Maar uiteindelijk zat het erom. En in een moment van onoplettendheid werd het verband er weer met gemak afgetrokken. Het bleek toch niet strak genoeg te zijn aangelegd. Een goede uitleg aan het kind bij de handeling is van groot belang om het vertrouwen te kunnen winnen. Maar als het vertrouwen er eenmaal is, luisteren ze goed.
Ook tekenden de beide kleine dames de competentielijsten af. Ze waren streng maar rechtvaardig. Als je er niemand bij had geroepen, kwam er een duidelijke NEE te staan. En zo werden alle stappen nauwkeurig doorgelopen. Toen ze eenmaal wisten hoe het moest, mochten de dametjes zelf de beer verbinden. Met de competentielijst erbij! Ze hadden de ochtend van hun leven en ze zullen niet meer snel ouderwets ‘vader en moedertje’ spelen. Ze gaan nu voor iets veel leukers: EHBOOOOTJE!