Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Kop van Overijssel Actueel Nieuws Cursus Sterk door je netwerk iets voor u?
13 april 2014 |

Cursus Sterk door je netwerk iets voor u?

​Met goede contacten in je buurt, kun je in noodsituaties altijd wel een beroep doen op iemand die dichtbij woont. Wat voor jou een groot obstakel is, kan voor een ander een kleine moeite zijn. Maar het is vaak lastig om het eerste contact te leggen.

 

Het Rode Kruis kan daarbij helpen met de cursus ‘Sterk door je netwerk’. Deze cursus laat het belang van een goed sociaal netwerk zien, zodat je ook in tijden van nood er niet alleen voor staat. De cursus biedt handvatten hoe je daar zelf actief mee aan de slag kan gaan.

Op wie kun jij altijd rekenen?

Niet iedereen heeft familie of vrienden dicht in de buurt wonen waar ze ten alle tijden beroep op kunnen doen. Soms wonen mensen simpelweg te ver weg. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een miljoen Nederlanders een zwak sociaal netwerk om zich heen heeft. Een verhuizing, scheiding, ziekte, het overlijden van familieleden of verlies van werk kunnen vaak redenen zijn waardoor het netwerk (langzaam) is afgenomen. Soms vinden mensen het lastig om een (duurzame) nieuwe contacten te leggen. Ze weten niet meer zo goed hoe, met als gevolg dat er steeds minder relevante contacten overblijven. Terwijl juist in tijden van nood het zo fijn is om iemand in de buurt om hulp te kunnen vragen. Wanneer en waarom is dit zo belangrijk? Soms kan er iets groots aan de hand zijn. Een brand bijvoorbeeld. Dan is het wel erg fijn dat je bij iemand in de buurt terecht kunt en er niet alleen voor staat. Maar nood hoeft niet altijd iets groots te zijn waar hulp van een ander noodzakelijk bij is. Het kan ook zo simpel zijn als een
stoep even sneeuwvrij maken als het flink heeft gesneeuwd. Zo kan een glijpartij met vervelende gevolgen worden voorkomen. Andersom zou jij iemand in toch ook helpen? Samen staan we sterker.

sterkdoorjenetwerk1.jpg 

Wat kan ik doen?
Het is goed om te inventariseren hoe (sterk) je sociaal netwerk is. Tijdens de cursus ´Sterk door je netwerk´ van het Rode Kruis bekijken we samen in vijf bijeenkomsten hoe je dit kunt versterken zodat je hier ook in nood een beroep op kunt doen. We oefenen met contacten leggen, zodat de drempel om iemand om hulp te vragen wordt verlaagd. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Hoe ziet mijn eigen sociale netwerk eruit? Hoe kan ik mijn netwerk versterken? Welke communicatie of sociale vaardigheden kan ik verbeteren? Maar er wordt ook gesproken over het benutten van de eigen kracht, humor en relativeren. Je wordt gestimuleerd om het geleerde tijdens de cursus ook in het dagelijks leven toe te passen en wisselt ervaringen met elkaar uit.

sterkdoorjenetwerk3.jpg 

Wanneer?
De eerstvolgende bijeenkomsten zijn gepland op 4, 11, 18 en 25 november 2014.

Hoe meld ik me aan?
Heb je interesse in deze cursus maar heb je nog vragen, wil je eerst meer informatie of wil je je meteen al aanmelden? Dat kan heel simpel. Stuur een mail naar sterkdoorjenetwerk@rodekruis-kopvanoverijssel.nl en vergeet daarbij niet je telefoonnummer op te geven. Na ontvangst nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Deelname is gratis.

Voor meer informatie, vragen en/of opgave, mail naar sterkdoorjenetwerk@rodekruis-kopvanoverijssel.nl

Cursuscoördinator: Aafke Harkema