Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Kampen Actueel Nieuws Rode Kruis kampen laat zich zien!
28 maart 2017 |

Rode Kruis kampen laat zich zien!

​Bron Kampen online:


Rode Kruis Kampen laat zich zien

150 jaar Rode Kruis

Op 15 januari 2015 opende Burgemeester Bort Koelewijn de deuren van het nieuwe onderkomen van het Rode Kruis Kampen. Vanaf die datum is het rode kruis te vinden in het oude schoolgebouw aan de Wilhelminalaan 20 in Kampen.
(https://kampen.online/video-opening-nieuw-onderkomen-rode-kruis-kampen/)
Voor vele bezoekers was het gebouw aan de buitenkant nog niet herkenbaar en daarom moeilijk te vinden. Daar is nu verandering in gekomen. Met dank aan De Roon Reclame is het nu voor iedereen goed zichtbaar dat zij aan de Wilhelminalaan 20 op het goede adres zijn voor bijvoorbeeld een EHBO-cursus of reanimatiecursus.
Dit jaar bestaat het Rode Kruis 150 jaar en dat gaat gevierd worden.
De Zwitserse bankier Jean Henry Dunant (1828 – 1910) was in 1859 toevallig getuige van een veldslag tussen het Franse leger onder Napoleon III en het Oostenrijkse leger bij het Italiaanse plaatsje Solferino. Na deze veldslag bleven 40.000 slachtoffers op het slagveld achter. NIemand keek naar hen om. Dunant kon dit niet aanzien. Hij ging de gewonden helpen. In zijn eentje was dit echter onbegonnen werk. Daarom riep hij de hulp in van de vrouwen in het dorp. Hij richtte met hen hulpposten in voor de gewonden van beide partijen.
Bij een vergadering in 1863 van 16 Europese staten keurden vertegenwoordigers Dunants voorstel goed om verenigingen van vrijwillige hulpverleners op te richten. Zij spraken af om een rood kruis op een wit vlak als embleem te gebruiken. De geboorte van het Internationale Rode Kruis was ​een feit. De afspraken werden in 1864 vastgelegd in de eerste Conventie van Genève. Hiermee was de basis gelegd voor het Humanitair Oorlogsrecht. In 1901 kreeg Jean Henry Dunant de Nobelprijs voor de Vrede.
In de jaren daarna werden in veel landen nationale Rode Kruis-verenigingen opgericht. Het Rode Kruis van België was in 1864 de eerste nationale vereniging. Het Nederlandse Rode Kruis is in 1867 opgericht. (bron: www.rodekruis.nl)
De viering van het 150 jarig bestaan in Nederland zal vooral gericht zijn op het herkenbaar maken van de activiteiten van  het Rode Kruis in Nederland .
Door het hele land zullen acties en activiteiten opgezet worden om de lokale Rode Kruis vereniging meer bekendheid te geven.
In Kampen is de eerste stap gezet met het herkenbaar maken van het onderkomen van het Rode kruis, in de komende maanden zullen nog vele activiteiten volgen.
De vrijwilligers van het Rode Kruis kunt u ook tegenkomen op verschillende evenementen, hierbij valt te denken aan de Kamper Ui(t) dagen en de Hanzedagen.
Wilt u meer informatie, bezoek dan de website van Het Rode kruis
http://www.rodekruis.nl/afdeling/kampen
Het Rode Kruis Kampen bedankt de Roon Reclame voor de raamdecoratie
E-mail: info@deroonreclame.nl


Artikel delen?