Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Kampen Actueel Nieuws Ali 50 jaar vrijwilligster
17 februari 2017 |

Ali 50 jaar vrijwilligster

Ali van Keulen 50 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis!

 

C16_3bXWQAIdmyG.jpg

KAMPEN - 'Een duizendpoot, onmisbaar voor de afdeling. Ze is een regelaar en haar ontgaat weinig tot niets wat het Rode Kruis betreft.' Zo werd Ali van Keulen tien jaar geleden omschreven door de voorzitter van het Rode Kruis. En die kwalificatie gaat nog steeds op. Gisteravond werd Van Keulen in de bloemen gezet omdat zij al 50 jaar vrijwilliger is bij het Rode Kruis.

"Het is eigenlijk vanzelf gegaan", wuift Ali van Keulen de bewondering weg. "Er gaat wel heel veel tijd in zitten, en je moet er wel voor knokken, maar het is ook heel mooi werk. Hulp kunnen verlenen, er zijn voor een ander als het nodig is. Dat is geweldig."

Toen Van Keulen 18 jaar was, begon zij bij het Rode Kruis. "Ik had de verkering uit en dan heb je tijd over", lacht ze. "Toen zag ik een advertentie van het Rode Kruis en ik heb me aangemeld." De jonge Ali begon met een opleiding van drie jaar. "Eerst EHBO, dan een verzorgende functie en vervolgens rampenhulpverlening. De opleiding van drie jaar was best pittig. Gelukkig is dat nu anders." Als de opleiding nu nog hetzelfde zou zijn als 50 jaar geleden, zou het Rode Kruis geen vrijwilligers meer krijgen, vreest Van Keulen. "Vroeger was er wel tv, maar je had maar één zender. Er was geen computer... Het was toen anders. Het hele leven is nu veel jachtiger."

De opleiding is nu veel meer afgebakend. "Je hoeft niet de hele opleiding te doen en dat is maar goed ook.." En Ali van Keulen kan het weten: zij is binnen het Rode Kruis Kampen / IJsselmuiden verantwoordelijk voor de opleidingen. Ze begon met vier uur vrijwilligerswerk in de week en bouwde dat uit tot zo'n 20 à 30 uur. "Er kwam steeds meer bij, maar na verloop van tijd ben je uitontwikkeld, dan sta je stil. Toen kreeg ik de kans om instructeur te worden, nu zon'n 38 jaar geleden." En daar heeft Ali geen moment spijt van gehad. "Je kan weer verder ontwikkelen. En ik had het geluk dat mijn man er achter stond, anders was het niet te doen."

Het Rode Kruis heeft het eigenlijk aan de moeder van Ali van Keulen te danken dat de vrijwilligster het al zo lang volhoudt bij het Rode Kruis. "Mijn moeder zei altijd 'Houd nu één ding, houd iets voor jezelf in het huwelijk.' En dat is altijd in mijn hoofd blijven zitten: iets buiten het gezin houden, voor mezelf."

Vrijwilligerswerk hoort er volgens Ali van Keulen gewoon bij. "Ik denk dat ik in een groot gat zou vallen als ik vandaag of morgen zou stoppen." Toch is de actieve zestiger aan het afbouwen. "Ik had te veel petten op. Nu is het werk binnen het Rode Kruis beter verdeeld."

Artikel delen?