Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling IJsselstein Dit doen we Bevolkingszorg

Bevolkingszorg

De hulp die het Rode Kruis biedt aan getroffenen bij rampen en calamiteiten noemen we Bevolkingszorg.

Dankzij onze uitgebreide nationale (en internationale) ervaring met de evacuatie, opvang en registratie van slachtoffers, is het Rode Kruis dé aangewezen partner van veel gemeentes en veiligheidsregio's in tijden van nood. Onze vrijwilligers en medewerkers staan dag en nacht klaar voor de opvang en evacuatie van getroffenen. We voorzien hen van eerste levensbehoeften en bieden een troostende arm.
Noodsituaties in IJsselstein en omgeving waarbij het Rode Kruis in actie kwam:

  • De brand in een seniorencomplex in Nieuwegein en ook in Houten
  • De brand en ontruiming van een bedrijvencomplex in IJsselstein
  • De opvang van geevacueerden na een bommelding
  • De medische opvang en verzorging van vluchtelingen in sporthallen  

Activiteiten Bevolkingszorg
Onze hulpverlening bij calamiteiten bestaat uit:

  • Publieke zorg: hulpverlening aan getroffenen
  • Ondersteuning: de inzet van ons radio-communicatienetwerk
  • Informatie: het registreren van getroffenen en hun hulpvragen;
  • Communicatie: richting getroffenen, verwanten en het Nederlandse publiek.

Zelfredzaamheid en Burgerhulp
In onze hulpverlening staat zelfredzaamheid centraal: getroffenen krijgen snel de juiste informatie en ondersteuning, zodat ze zichzelf snel weer kunnen redden. Hierdoor kunnen het Rode Kruis en andere hulpverleningsorganisaties meer tijd en aandacht besteden aan het helpen van de verminderd zelfredzamen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld ouderen, kinderen tot 14 jaar en mensen met een lichamelijke- en/of verstandelijke beperking.
Ook Burgerhulp speelt tegenwoordig een rol: het Rode kruis ondersteunt en coördineert spontane initiatieven van mensen die andere mensen willen helpen.

 


Flexibel inzetbaar
Onze hulpverleners zijn breed en flexibel inzetbaar, in kleinere teams, op verschillende locaties en voor meerdere taken. Hierdoor is het voor de gemeenten en Veiligheidsregio's mogelijk het Rode Kruis vaker in te zetten, bij kleine incidenten tot grote rampen.
In IJsselstein is een enthousiaste groep vrijwilligers die zich specifiek voor deze taken wil inzetten: goed opgeleid en met praktijkervaring. Voor nieuwe vrijwilligers die net zo gedreven en gemotiveerd zijn is altijd plaats.

Wilt u meer weten over Bevolkingszorg neem dan contact op met Ron van Vugt, teamleider Bevolkingszorg via rvanvugt@rodekruis.nl