Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District IJsselland Actueel Nieuws Jeanet geslaagd voor cursus Eerste Hulp bij Evenementen
30 april 2015 |

Jeanet geslaagd voor cursus Eerste Hulp bij Evenementen

Het was 16 april feest bij de afdeling Kop van Overijssel​

Alle deelnemers aan de cursus Eerste Hulp bij Evenementen zijn geslaagd!

Jeanet Scheper was een van hen. Jeanet gaf al lange tijd cursussen in EHBO en reanimatie voor het Oranje Kruis. Maar na een bezoek aan de J. Henry Dunant, nu zo’n twee jaar geleden, is zij naar eigen zeggen besmet geraakt met het Rode Kruis-virus. Sindsdien verzorgt Jeanet ook voor onze organisatie cursussen. Daarnaast maakt ze dus ook gebruik van de kans om zichzelf bij te scholen, in dit geval met de cursus Eerste Hulp bij Evenementen. Zij vertelt ons hier graag over.

Wat heeft je doen besluiten deel te nemen aan deze cursus?
In mijn woonomgeving Koekange en De Wijk zet ik me al heel lang in als EHBO’er bij evenementen. We hebben ieder jaar vaste evenementen waar eerste hulp nodig is. Zoals bijvoorbeeld de sportdagen,  Highland Games, paardenconcoursen en de jaarlijkse dorpsfeesten, die een week duren.  Op deze dorpsfeesten merkte ik dat drank en drugs vooral bij jongeren een steeds groter gevaar vormen. Daardoor begon ik bij mezelf te denken: weet ik hier wel genoeg van af? Dat heeft me doen besluiten dat ik hier meer over wilde leren.  In eerste instantie voor mezelf, maar ook om de cursisten die ik lesgeef te kunnen voorlichten. De cursus behandelt daarnaast uiteraard veel meer nuttige dingen.

 

Wat was het doel van de cursus?
Het doel van de cursus is dat je  weet hoe protocollair, methodisch te handelen, en waarom dit belangrijk is. Op die manier handel je hetzelfde als de officiële hulpdiensten doen, waardoor de overdracht van slachtoffers soepeler verloopt.

Hoe werkt dit methodisch handelen?
Wij hebben een “what kills first, treat first”-stappenplan aangereikt gekregen. Dat wil zeggen dat je de meest levensbedreigende situaties eerst uitsluit of zonodig behandelt. Dit gebeurt middels de ABCDE-methode:
 A: Controleren en vrijmaken van de luchtwegen
 B: Ademhaling
 C: Bloedcirculatie, bloedingen
 D: Neurologische toestand, reactievermogen
 E: De rest (omgevingsfactoren)
Door van punt A naar punt E te werken sluit je allereerst de meest levensbedreigende situaties uit, of kan je gelijk beginnen met behandelen.

Op welke manier verschilt deze cursus van bijvoorbeeld een reguliere EHBO-cursus?
De cursus kent overeenkomsten met EHBO, maar er zitten extra elementen bij. Zoals de al genoemde ABCDE-methode, waardoor je dezelfde taal spreekt als de officiële hulpdiensten. De training is gericht op professioneel handelen.  Je leert bijvoorbeeld hoe je het hoofd moet stabiliseren, mocht dit nodig zijn. Daarnaast wordt je gestimuleerd om ook op je eigen instinct te vertrouwen. Wat zie, voel en hoor je? Je doet niet slechts een ademhalingscontrole maar plaatst twee handen op de overgang van borst naar buikholte aan de flanken: doen beide kanten mee met de ademhaling? Daarbij let je op de frequentie, regelmatigheid, oppervlakkigheid, geur en of er eventueel gebruik wordt gemaakt van hulpademhalingsspieren. In tegenstelling tot de reguliere cursus leren we ook de pols te voelen. Is deze krachtig of zwak, regelmatig of  onregelmatig, vol, snel, langzaam?  Wat kan dat betekenen? Hoe is de teint van het slachtoffer en wat kan je daaruit afleiden? Je kijkt  verder, breder. Ook dat draagt bij aan een soepele overdracht aan bijvoorbeeld het ambulancepersoneel. Je kan aan hen meer informatie verschaffen.

 Hoe lang duurt de cursus?
Wij zijn drie keer bij elkaar gekomen. De cursus kent zowel een praktisch als theoretisch deel, met uiteindelijk dan ook een praktijktoets en een theoretische toets. Alle cursisten uit de afdeling Kop van Overijssel zijn geslaagd.

Zou je de cursus aan anderen aanbevelen?
Ik vond het een ontzettend leuke en leerzame cursus. Ik zou hem echt aan iedereen aanbevelen! Ook zeker mijn complimenten voor de docent, Sjef, hij bracht het erg enthousiast.