Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District IJsselland Actueel Nieuws Rampenoefening voor hulpverleners in Noord-Oost Gelderland
30 juni 2014 |

Rampenoefening voor hulpverleners in Noord-Oost Gelderland

3 SIGMA-teams uit Noordoost Nederland oefenen voor het eerst gezamenlijk

Op zaterdag 21 juni werd er een oefening georganiseerd voor medische hulpverleners van het Rode Kruis. Ruim 40 SIGMA-leden uit de regio’s Noordoost Gelderland, IJsselland en Twente werden geconfronteerd met verschillende praktijkscenario’s en moesten daarbij zo goed mogelijk samenwerken en hulp verlenen aan de ‘slachtoffers’.

Op het programma stond onder andere het redden en reanimeren van een drenkeling en het stabiliseren van een slachtoffer op de wervelplank, maar ook opdrachten waarbij communicatie, samenwerking en kennis op de proef worden gesteld. Tijdens de zogeheten ‘ontspanningsoefening’ kwamen de teams zogenaamd vast te zitten met een ambulance, die uit de modder moet worden getrokken en 300 meter moest worden verplaatst, zónder de motor te starten.

oefijss2.jpg

De deelnemers werkten in groepen van 6-8 mensen en werden bij elke oefening begeleid door vakspecialisten van de ambulancediensten, het Nederlandse Rode Kruis en Officieren van Dienst Geneeskundig. De rol van de slachtoffers werd  ingevuld door 3 mensen van een lotusvereniging.

SIGMA
Leden van de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) zijn vrijwilligers die snel inzetbaar zijn om bij grote rampen en calamiteiten de medische hulpverlening te ondersteunen. Dit zijn vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis. Het gaat dan specifiek om situaties waarbij meer slachtoffers zijn dan de reguliere ambulancediensten aankunnen. Zo kwamen de afgelopen tijd SIGMA-teams in actie bij Pinkpop en bij de marathon in Leiden en heel recent, bij de opvang van opvarenden van een water makend schip op de IJssel bij Zutphen. 

oefijss.jpgSamenwerken
Nederland is opgedeeld in verschillende Veiligheidsregio’s en GHOR regio’s, die ieder voor zich een aantal oefeningen per jaar organiseren om de verschillende disciplines van hulpverlening, waaronder de SIGMA-teams,  te trainen en verbeteren. De praktijk van een  groot ongeval, calamiteit of ramp houdt zich echter niet altijd aan geografische grenzen. Daarom was de training van 21 juni bewust regio-overstijgend georganiseerd en werden de deelnemers van de 3 regio’s gezamenlijk getraind.