Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen District IJsselland Actueel Nieuws Bestuursleden bezoeken Veiligheidsdag
26 september 2015 |

Bestuursleden bezoeken Veiligheidsdag

Yola de Baets, bestuurslid communicatie van het district IJsselland, en bestuurslid Noodhulp Nienke Janssen hebben op 15 augustus 2015 een kijkje genomen op de Veiligheidsdag in Hardenberg. Yola schreef hierover een verslag.

Al vroeg zijn we op pad om om 09.30 uur in Hardenberg aan te komen. Bij aankomst worden we door een vriendelijke medewerker van de afdeling Hardenberg meegenomen naar de plek waar alles staat te gebeuren.

Op het plein in het centrum staat een F16-vliegtuig opgesteld dat best wel veel indruk op ons maakt. Verder staan er veel tentjes waar de verschillende hulpdiensten zichzelf deze dag zullen presenteren. Er zijn nog weinig mensen. Er hangt een ontspannen sfeer terwijl wij naar Dok lopen. Daar is de burgemeester van Hardenberg die de genodigden zal toespreken. Er is ook een delegatie van defensiemensen en politie en veel fotografen. Tussen de mensen door lopen vriendelijke serveersters met koffie en cakejes.

De burgemeester heet de mensen en de vrijwilligers van harte welkom en stipt aan hoe belangrijk veiligheid in ons land is en wat daarbij komt kijken. Aansluitend wordt er ook nog een woordje gezegd door mevrouw Sievers, regionaal commandant van de Veiligheidsregio IJsselland.

Het is indrukwekkend om te zien hoe iedereen in keurig uniform is. Nienke en ik beseffen dat wij niet in het Rode Kruisuniform lopen en dus kan men niet weten wat wij, ‘twee dames’ hier komen doen. Dat is ook zichtbaar aan de blik van mensen die ons aankijken. Tot daar, net op tijd, Hildert Raaijmakers naar ons toekomt, beroepskracht marketing communicatie specialist en daarin verantwoordelijk voor het promoten van Ready2Help. Ook Johan Blom, algemeen directeur van GHOR IJsselland, komt ons begroeten. Omdat ik hem nog ken uit het verleden en omdat Nienke regelmatig met hem te maken heeft, komt hij ons vriendelijk een hand drukken.

Als iedereen zijn praatje heeft gemaakt, worden we door een communicatieman vriendelijk uitgenodigd hem te volgen naar de stand van Ready2help. Daar wordt door mevrouw Sievers en de burgemeester gezamenlijk een rode knop ingedrukt waarna een boel confetti de lucht in vliegt. Dit is het startmoment waarmee de Ready2help bij het grote publiek in Hardenberg op de kaart wordt gezet. Hildert Raaijmakers en Ronny Schlosser zullen de hele dag bij de stand van Ready2Help staan om mensen te informeren en in te schrijven.

Bij de stand van het Rode Kruis staan de collega-vrijwilligers al enthousiast onderling wat te praten ondertussen alles goed in het oog houdend. Zij zijn gekleed in het sigma uniform van het Rode Kruis. Vooral de afdelingen Hardenberg en Avereest zijn goed vertegenwoordigd. Iedereen is enthousiast aan de slag met het aanbieden van cursussen en het aan de mensen uitleggen wat de cursussen inhouden.

Nienke en ik hebben aangeboden de gratis cursus Kinder- EHBO aan de man te brengen. Veel mensen zijn geïnteresseerd in de cursus en tegen 16.00u blijkt dat wij 33 geïnteresseerde moeders en vaders hebben kunnen inschrijven. Bovendien hebben veel mensen een folder meegenomen. Zij kunnen thuis nog eens nadenken of zij de cursus zullen volgen.

Gaandeweg werd de Veilighei​dsdag steeds drukker. Veel mensen uit de streek, maar zeker even zoveel toeristen lopen hier rond. Rond het middaguur kan je, bij wijze van spreken, over de hoofden lopen. Er is ook aan de andere kant van de Vecht veel materiaal en mankracht om de verschillende disciplines van de hulpdiensten aan de bevolking te demonstreren. Zo wordt een politiehond geïnstrueerd om de boef te pakken. De man in het dikke pak, de zogenaamde dief, kan nauwelijks ontkomen. Ook wordt door de politie getoond hoe zij rijdend op de fiets een vluchtende inbreker kunnen arresteren en welke handelingen daarbij nodig zijn.

Uiteraard willen jonge kinderen en stoere mannen zich laten fotograferen achter het stuur van de F16. Er staat een lange rij wachtende mensen bij dit defensietoestel.

Na een boeiende dag met veel nieuwe informatie gaan Nienke en ik tegen 16.30 uur weer naar Deventer. We kijken dan met voldoening terug op een mooie dag, waaraan door vele partijen en mensen met enthousiasme en passie voor veiligheid in het land is gewerkt en waar de bezoekers dit alles met evenveel enthousiasme wilden ontvangen.