Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hollands Kroon Dit doen we Watersanitatieproject

Watersanitatieproject

In de dorpen Yetti, Suskun en Wonorejo van het district Keerom (Papua Nieuw Guinea),  wordt binnenkort gestart met een basisgezondheidszorg project in nauwe samenwerking met de plaatselijke bevolking  en het lokale Rode Kruis (PMI). Er wonen 3.000 tot 4.000 mensen in de dorpen. 
Veel mensen trekken weg uit dit gebied omdat de leefomstandigheden slecht zijn. Het district Kop van Noord Holland ondersteunt dit project.

Uit onderzoek werd duidelijk dat malaria en diarree de belangrijkste ziektes zijn in de dorpen. Aan schoon drinkwater is groot gebrek. Het vervuilde drinkwater veroorzaakt diarree waardoor de kindersterfte hoog is.
Drinkwater is niet continue beschikbaar, ieder seizoen veranderen de omstandigheden, zo ook de loop van de rivier, de waterbronnen en regenwaterbassins.
 

Leefomstandigheden verbeteren

Het Indonesische Rode Kruis richt zich op  water en sanitatie projecten.
Zij willen de levensomstandigheden verbeteren. Het project zal voorzieningen aanleggen voor veilig drinkwater, zoals
 
  • latrines
  • waterpompen
  • regenwaterbassins

Vrijwilligers

Vanuit de lokale bevolking worden  zgn. village volunteers opgeleid. Zij zullen de mensen begeleiden bij het
 
  • bewust worden van hygiëne
  • verlenen van eerste hulp
  • het herkennen van ziektebeelden

 

Samenwerking met de Nederlandse Ambassade

De Nederlandse Ambassade is zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van Papua en is daar graag direct bij betrokken. Zij nemen 80% van de projectkosten voor hun rekening. Aan de afdelingen en districten van het Nederlandse Rode Kruis is gevraagd om de overige 20% van de begroting te financieren.

De ambassade zal de voortgang van het project bewaken en werkt nauw samen met de PMI.
Het lokale Rode Kruis is nog in ontwikkeling in dit gebied. Zij heeft nog niet veel ervaring met planning, uitvoering en rapportage. De  delegatie van het Nederlandse Rode Kruis in Jakarta zal het PMI hierbij ondersteunen.