Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hoeksche Waard Actueel Nieuws Zeiltocht voor jongeren met een geestelijke beperking
9 april 2013 |

Zeiltocht voor jongeren met een geestelijke beperking

Zeiltocht 2013


Afgelopen week was het weer zover, de jaarlijkse zeiltocht van het Rode Kruis Hoeksche Waard voor jongeren met een verstandelijke beperking.
Een dag waar iedereen ieder jaar weer naar uitkijkt. Zo’n 25 deelnemers afkomstig van Speelclub Spetters en de Zuidwester stonden om 10 uur te trappelen om aan boord van het prachtige schip Hoop op Zegen te mogen.
Naast de deelnemers gingen er ook 10 jongeren mee van het Actief College in het kader van hun maatschappelijke stage.
Het was hartverwarmend om te zien dat er oude vriendschappen werden opgepakt en iedereen elkaar hartelijk begroette. Vrijwilligers die meegingen en ook scholieren die sommige deelnemers kenden. De schipper Hans en zijn vrouw Nel Venema gaven iedereen een warm welkom.
Terwijl de zwemvesten werden omgedaan en de eerste eierkoeken, gesponsord door Bakkerij Voordijk in Oud-Beijerland, in hongerige magen verdwenen, begonnen de voorbereidingen en startte het schip zijn tocht. 

zeiltocht 2013 klein.jpg

Iedere leerling kreeg de opdracht om een deelnemer uit te kiezen wat voor deze dag zijn/haar maatje was, de meeste hadden gelijk een klik en de rest van de dag genoot iedereen van elkaars gezelschap.
De wind deed goed zijn best wat zorgde voor een hoop koude koppies, maar wel de mogelijkheid om de zeilen omhoog te doen op het moment dat we onder de Haringvlietbrug door waren.
Iedereen mocht helpen hierbij, wat ook wel nodig was op zo’n groot schip. Spierballen werden gebruikt en de grootste lol bij wie het snelst aan de slinger kon draaien.
Samen buiten uitwaaien aan dek, samen achter het stuur van de boot, samen de zeilen hijsen of samen knutselen.
 De sfeer aan boord was hartstikke gezellig, de muziek van Jan Smit maakte het feest compleet en al snel wisten we niet meer of de boot heen en weer ging door de golven of het gedans in de kajuit.
Zeiltocht 2013 -2-.JPG


De catering was dit jaar weer verzorgd door Albert Heyn in Numansdorp, iedereen had genoeg te eten, drinken en snoepen. Broodjes knakworst om op te warmen, appels voor de vitamientjes en lekkere snoep en koekjes voor de zoetekauw. Iedereen liet het zich goed smaken.
Het zonnetje liet zich rond het middaguur ook nog zien en heeft bij sommige deelnemers nog een lekkere blos opgeleverd aan het einde van de dag.
Rond 17 uur kwamen we weer aan in de haven van Numansdorp, waar familie en bekenden ons al stonden op te wachten. Er werd nog een mooi lied gezongen om het Rode Kruis te bedanken bij binnenkomst en helaas was dat ook gelijk het einde van wederom een geslaagde dag.