Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hoeksche Waard Actueel Nieuws Zeiltocht 2014
24 april 2014 |

Zeiltocht 2014

Zaterdagochtend 06.30 uur, ik word wakker van getik tegen het dak… Regen… Dat had ik niet besteld voor vandaag bedenk ik me mopperig.  
Het Rode Kruis gaat vandaag zeilen op het prachtige schip Hoop op Zegen met 10 scholieren van het Actief College die hun maatschappelijke stage gaan volbrengen en 30 jongeren met een verstandelijke beperking. Een activiteit die inmiddels een traditie lijkt te worden. Gelukkig zijn de wolken weg getrokken als ik bij de boot aankom en hebben ze plaats gemaakt voor een heerlijk 
zonnetje. 
 
De eerste scholier was al meer dan een uur van tevoren aanwezig om te helpen op de boot en omdat hij “er gewoon al heel veel zin in had”. Deze instelling is het credo voor de rest van de dag bij iedereen. Jong en oud komt vrolijk aan boord om 10 uur en na een welkomspraatje van de schipper vertrekt de boot om half 11 uit de haven van Numansdorp.  
 
Iedere scholier krijgt de opdracht om een of twee deelnemers uit te kiezen met wie ze dan de rest van de dag maatje mee zullen zijn. Het is ieder jaar weer leuk om te zien hoe snel er vriendschappen worden gesloten en binnen de kortste keren grapjes heen en weer gaan die de volwassenen niet snappen.  
 
Er zijn een aantal deelnemers die heel de dag bij de schipper staan en mogen helpen met de zeilen en het sturen van het schip en een paar andere liggen te gieren van de lach met elkaar op het dek. Beneden in de kajuit galmt Jan Smit uit de speakers en wordt er enthousiast gedanst 
door de jongeren, er komt zelfs een paar keer een polonaise voorbij die als een slang zich voortbeweegt over het schip. 
 
Het is perfect zeilweer, een flinke wind en een lekker zonnetje. De zeilen wapperen flink heen en weer en de boot hangt af en toe zo schuin dat er wat kreetjes van schrik voorbij komen. Gelukkig heeft iedereen aardige zeebenen en wordt er volop genoten door zowel begeleiding, deelnemers en scholieren.  
 
Uiteraard zorgt een dag op het water voor flink wat honger en is er vrij snel na de koffie met koek al behoefte aan de lunch die dit jaar gedeeltelijk door de Albert Heyn uit Numansdorp werd gesponsord. Iedereen smult van broodjes met knakworst en uiteraard een flinke klodder mayonaise. Verschrikt wordt er soms op de vraag gereageerd of ze ook nog ketchup erbij willen; 
‘ja maar dat mag thuis niet..’ Vandaag wel, het is een immers een feestje! 
 
Ik zie bij iedereen een grote glimlach van oor tot oor als we rond 5­en onder gejoel van familie en vrienden op de kade weer de haven van Numansdorp in varen. Met flink wat knuffels neemt iedereen afscheid van elkaar en vertrekt iedereen moe, maar voldaan richting huis. 

We kunnen weer terug kijken op een zeer geslaagde dag!