Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hilvarenbeek Dit doen we Sociale Hulp Biest-Houtakker

Biest-Houtakker

Een welfarevrijwilligster aan het woord

Het begin

Ik weet niet precies wanneer ik begonnen ben als welfarevrijwilligster. (Het Rode Kruis hanteert 1991; ik denk nadat ik de cursus gevolgd heb.) Ik woonde nog niet zolang in Biest-Houtakker, toen mij gevraagd werd mee te komen helpen.
In die tijd handwerkten of knutselden de dames nog veel. De bijeenkomsten waren om de twee weken. Diverse deelnemers ken ik al vanaf het moment dat ik erbij kwam. Door de jaren heen zijn de mannen erbij gekomen. Ik weet wel dat de andere afdelingen ‘jaloers’ waren dat wij (toen) een twaalftal mannelijke deelnemers hadden.
De animo om nog te knutselen, werd steeds minder. (Reden ook: ‘Wat moet ik er toch mee doen?’, of: ‘Waar moet ik het allemaal laten?’). Van lieverlee zijn toen ook steeds meer dames een kaartje gaan leggen.

Van tweewekelijks naar wekelijks

Voorheen kwamen we als leidsters om de andere week ergens bij elkaar om te bedenken wat we de andere week met de deelnemers zouden kunnen doen. Omdat er toch steeds minder geknutseld werd, was het geen bezwaar voor ons om elke week een middag voor de mensen te organiseren. Daarom zijn we ongeveer drie jaar geleden (2010) begonnen met elke maandag bijeen te komen. In het begin waren er mensen die zich echt nog aan ‘om de twee weken’ hielden, maar stilletjes aan zijn ze eraan gewend geraakt iedere week te komen.

Bijzondere bijeenkomsten

Naast de wekelijkse bijeenkomsten hebben we een aantal ‘bijzondere’ vieringen, namelijk bij:
-de afsluiting van het seizoen in juni;
-paas- en kerstvieringen;
-tijdens de  openingsmiddag na de zomerstop, wanneer we ook altijd wat extra’s doen.

Vandaag in 2013

Op dit moment zijn er nog enkele dames die kaarten maken (borduren, 3D etc). De rest gaat rikken of jokeren. Ook gebeurt het wel dat het spelletje ‘Triominos’ tevoorschijn wordt gehaald. Heel af en toe komt iemand nog met een ingewikkeld brei- of haakwerkje, waarbij we wat uit moeten leggen.

De ouderdom komt met gebreken

Het is wel heel spijtig dat we na de zomerstop verschillende mensen moeten missen. Je kunt merken dat de ouderdom nu echt met gebreken komt. Zo is een aantal mensen opgenomen in een verzorgingshuis. Er zijn ook mensen die op of in de buurt van De Clossenborgh wonen en daar hun bezigheden zoeken/krijgen.Wij hopen dat het nieuwe gemeenschapscentrum 't Gebint wat meer aantrekkingskracht uitoefent en dat we weer nieuwe deelnemers krijgen. Dat wordt spannend, maar we blijven het proberen…

Corry de Rooij, welfareleidster Biest-Houtakker.

Informatie via het contactformulier.