Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hilvarenbeek Actueel Nieuws Praktijkavond Bevolkingszorg
13 juni 2014 |

Praktijkavond Bevolkingszorg

​Onze vrijwilligers van ‘Bevolkingszorg’ onder leiding van Marion Bergman hebben op 10 juni de derde bijscholingsavond gevolgd. Dat deden ze samen met vrijwilligers van andere afdelingen uit het district Midden- en West-Brabant in de Hercules in Diessen. Hoofd Bevolkingszorg Hans Heltzel woonde de oefening bij.

Hercules als opvanglocatie

Docent Kees Rooseman gaf de groepen de opdracht de Hercules in te richten als opvanglocatie na een gasexplosie. Op een plattegrond moesten de vrijwilligers aangeven hoe de verschillende ruimtes zo efficiënt mogelijk gebruikt konden worden voor het opvangen van burgers. Elke groep presenteerde daarna de inrichting waarvoor gekozen was.

Stressbestendig


Aansluitend volgde het praktijkgedeelte. De deelnemers gingen, voorzien van opdrachten, in drie groepen uiteen. Hoe vang je een veertienjarige jongen op die zijn ouders is kwijtgeraakt? Wat doe je als een slachtoffer zijn medicijnen niet bij zich heeft? Tussendoor meldde zich een moeder die op zoek was naar haar dochter, en een arts die hulp aan kwam bieden. Ook bemoeilijkte een journaliste in haar jacht op informatie de opvang van de slachtoffers. De vrijwilligers mochten laten zien dat ze adequaat en stressbestendig met deze uitdagingen konden omgaan.

Vervolg


Onze vrijwilligers Bevolkingszorg komen volgend jaar opnieuw bij elkaar om samen met anderen te trainen. Mocht er zich een calamiteit van grotere of kleinere omvang voordoen, moeten ze er klaar voor zijn om de slachtoffers op te vangen.​

Marion Bergman bespreekt opvanglocatie - oefeninjg 2014.jpg wordt weergegeven

​​