Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hilvarenbeek Actueel Nieuws Lekker buurten en creatief bezig zijn
17 mei 2017 |

Lekker buurten en creatief bezig zijn

​De wekelijkse dinsdagmiddagen bij het Open Huis zijn al ruim 16 jaar voor veel mensen uit de gemeente een uitkomst. Hier kunnen ze tussen half 2 en half 4 behalve een praatje maken ook volop knutselen, handwerken en creatieve ideeën opdoen. Eens in de 4 weken is het mogelijk vooraf aan te schuiven voor de warme maaltijd. Vroeger werd daarnaast veel gekaart, maar wegens te weinig animo ging dat naderhand niet meer. Eén van de leidsters probeert het tij te keren.

Loes Graafmans-Heeffer (85) bezoekt de middag misschien al wel 15 jaar en Miet Wolfs-van Doormaal (79) doet nu 2 jaar mee. "Ik hoorde van voormalig deelneemster Antoinette Bosmans dat het hier gezellig was en je hebt er iets mee omhanden. Anders zit ik ook maar thuis en ik buurt nu eenmaal graag. Hier doe je de nieuwtjes op", ontdekte Loes. Miet werd overgehaald door Florence Horrevorts, één van de leidsters. Zij helpt altijd iedereen vooruit die ergens mee vastloopt. "Florence woont bij mij in de buurt en zei dat het echt iets voor mij was. Ik ben er heengegaan en nooit meer weggebleven. Ook de anderen leerde ik langzaamaan kennen. En ik heb er sokken leren breien", lacht Miet, die bij het welfare bovendien een bedsprei maakte, waarbij ze allemaal losse blokken aan elkaar stikte.

 Welfare (4).jpg

'Leidsters Corrie Wilborts, Bep van Spaandonk, Lenie de Brouwer, Toos Smolders en Riky Bles'​

Verder maken ze er ondermeer handwerkjes, ansichtkaarten, kerst- en paasstukjes en rondekransen. "Je knipt papier in stukjes en duwt ze met een haaknaald in de krans. Met lichtjes erin is het prachtig", vindt Loes. "Voor Pasen versierden we bakjes met bloemen eromheen. Ik was als kind al creatief, want je mocht niet met lege handen gaan zitten." Miet had op de boerderij al werk genoeg.

Handwerken.jpg 


Bourgondisch

Beide dames genieten daarbij, net als 28 anderen, van het maandelijkse eetproject. De kookgroep, bestaande uit de leidsters Bep van Spaandonk, Nel Sewuster, Marietje Verhoeven en Toos Smolders, zorgt telkens weer voor een smaakvolle warme maaltijd. Te beginnen bij het ontvangst met koffie of thee. 3 anderen kleden de tafels sfeervol aan. Bij het welfare zijn Riky en Henny om de week aanwezig en worden in totaal bijgestaan door nog 8 andere leidsters, die wisselend dienst hebben. "Tijdens de kerst maken we voor 40 gasten een brunch. Met de nieuwjaarsreceptie laten we een zingend echtpaar komen, wordt er gedanst en serveren we hapjes en een advocaatje met slagroom", aldus Riky. "Overigens brengt een jarige vaak een extra traktatie mee."

 

Loes en Miet blijven het welfare bijwonen, zolang ze kunnen. Diegenen die slecht ter been zijn, komt Toon van Spaandonk voor €2,- met de auto ophalen en weer thuisbrengen. Bezoekers kunnen altijd op hem rekenen. "Eerst hadden we nog een rummikub- of een kaarttafel, maar die mensen zijn allemaal overleden en er zijn nog geen nieuwe voor teruggekomen. Daarom zou ik iedereen die interesse heeft willen uitnodigen om eens te komen kijken. Ook heren zijn welkom en wellicht kunnen we dan weer een kaartgroepje gaan oprichten", hoopt Riky.

Afbeeldingsresultaat voor kaartje leggen

Bron: De Uitstraling, Mariël Hoefkens​


Artikel delen?