Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hilvarenbeek Actueel Nieuws Collecteweek 2015
13 juni 2015 |

Collecteweek 2015

Heb jij in juni 2 uur tijd voor een ander? Word dan collectant voor het Nederlandse Rode Kruis. Twee uur van jouw tijd doet wonderen voor mensen die onze steun en hulp kunnen gebruiken. Doe je mee? We collecteren in de week van 14 tot en met 20 juni 2015.

Al met een paar uurtjes tijd kan jij iets betekenen voor het goede doel: namelijk als collectant! Van 14 tot en met 20 juni 2015 gaan duizenden enthousiaste en gemotiveerde collectanten langs de deuren voor Het Nederlandse Rode Kruis! Kijk hier voor meer informatie en meld je aan!

Hieronder vind je antwoord op een aantal veelgestelde vragen over collecteren voor het Rode Kruis.

1. Wanneer is de collecte?
De Nationale Collecteweek 2015 vindt plaats van 14 tot en met 20 juni 2015.

2. Kan iedereen collecteren?
Ja, jong en oud. Alleen voor kinderen onder de 16 jaar geldt dat zij onder begeleiding van een volwassene moeten collecteren. (Dit kan overigens per gemeente verschillen maar zestien jaar is de meest voorkomende leeftijdsgrens om zelfstandig te mogen collecteren).

3. Hoeveel tijd kost het?
Een collecteronde kost tijdens de collecteweek gemiddeld ongeveer twee uur van uw tijd (dit is uiteraard mede afhankelijk van de grootte van uw collectewijk).

4. Kan ik zelf bepalen wanneer ik ga collecteren?
Ja, zolang het maar tijdens de Nationale Collecteweek van het Nederlandse Rode Kruis is.

5. Krijg ik een vergoeding voor het collecteren?
Nee, het collecteren gebeurt op vrijwillige basis.

6. Wanneer krijgen we meer informatie over de collecte?
De afdeling waarvoor u gaat collecteren zal contact met u opnemen om u verder te informeren.

7. Waar gaat de opbrengst naar toe?
De opbrengst van de Nationale Collecte gaat vooral naar ons werk in Nederland. Maar een gedeelte zal ook worden gebruikt voor internationale projecten.

8. Collecteren we niet voor het salaris van de directeur?
Nee, 100% van het opgehaalde geld gaat naar de hulpverleningsactiviteiten van de lokale afdelingen van het Rode Kruis.

9. Waarom stuurt het NRK ook een mailing met acceptgiro in of rondom de Nationale Collecteweek en gaat dat niet ten koste van de buscollecte?
Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van collecte en mailing de hoogste (gezamenlijke) opbrengst oplevert. Voor de collectant kan het vervelend zijn om aan de deur te horen, sorry, ik heb al de acceptgiro van het NRK ingevuld. Daarom worden er afspraken gemaakt wanneer de mailing in de collecteweek wordt bezorgd. De mailing valt (sinds 2006) ieder jaar op de laatste zaterdag van de collecteweek op de deurmat.

10. In hoeverre is er controle op een goede besteding van het geld?
Op verschillende manieren wordt gecontroleerd of het geld dat binnenkomt bij Het Rode Kruis wel goed wordt besteed:
- jaarlijkse accountantscontrole om vast te stellen of de boekhouding wel klopt;
- CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) keurmerk. Het Rode Kruis heeft dit CBF-keurmerk;
- controle vanuit het publiek. We vinden het als Rode Kruis van groot belang om de samenleving te laten zien wat we doen en voor wie. Dat doen we bijvoorbeeld met onze website, voorlichtingscampagnes, ons ledenblad, folders en jaarverslagen.

11. Ik geef niet meer aan de collecte, ik heb gehoord dat er sprake is van fraude.
De collecteweek van het Nederlandse Rode Kruis is in 2015 van 14 tot en met 20 juni, daarvoor of daarna niet. Deze data zijn terug te vinden op de website van het Centraal Bureau Fondsenwerving, www.cbf.nl. Een collectant van het Rode Kruis kan zich altijd legitimeren en heeft een verzegelde collectebus bij zich. Ook kunt u met de afdeling van het Rode Kruis bellen om te verifiëren of het klopt dat er bij u in de straat een collectant voor het Rode Kruis collecteert.
We hopen dat er ook in ons district weer veel collectanten op pad gaan en er mooie bedragen worden binnengehaald voor onze afdelingen.


Rode Kruis Collecte 2015.jpg