Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hilvarenbeek Actueel Nieuws Bijscholing bevolkingszorg
12 maart 2014 |

Bijscholing bevolkingszorg

​​​

Het Rode Kruis is 24 uur per dag paraat om in geval van nood burgers hulp te verlenen. Onze vrijwilligers van ‘Bevolkingszorg’ moeten dus goed getraind zijn. Op dinsdag 11 maart hebben ze een tweede bijscholingsavond gevolgd in Diessen.

 

 

Oisterwijk

De eerste cursusavond was op 28 januari in het Rode Kruisgebouw in Oisterwijk. Daar ontmoetten vrijwilligers ‘Bevolkingszorg’ van Hilvarenbeek hun collega’s uit Oisterwijk, evenals teamleider Marion Bergman en docent Kees Rooseman. Ze hebben daar huiswerk meegekregen ter voorbereiding op de tweede avond in Hercules.

Theorie

Aan de orde waren wijzigingen in het professionele handelen van RK-vrijwilligers in noodsituaties. Wie mogen ze wel en niet registreren? Mag een getroffene zomaar de opvang verlaten? Wat zijn de taken van de gemeente, welke van het Rode Kruis? Ook is er gesproken over taakkaarten. Daar staat op hoe te handelen in bepaalde situaties.

Rollenspel

Aansluitend volgde het praktijkgedeelte. In een rollenspel werd het gebruik van taakkaarten geoefend. De eerste situatie had betrekking op een gasexplosie in een flat. Eén van de getroffenen vertelde dat een vriend vermist werd. De cursisten dienden adequaat op deze mededeling te reageren. Registratie op de website ik ben veilig.nl was onderdeel van de oplossing. Deze website biedt getroffenen en verwanten gelegenheid op een snelle en eenvoudige manier met elkaar in contact te komen.

Vervolg?

Over enige tijd volgt een praktijkoefening in groter verband, samen met vrijwilligers van andere afdelingen. Daar kunnen Rode Kruismensen uit Oisterwijk en Hilvarenbeek laten zien dat ze even goed geoefend zijn als hun collega’s uit Breda of Tilburg. Veel succes!​