Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Helmond Dit doen we Sociale Hulp Activiteiten

Activiteiten

Medische hulp

helmond act 1 x.jpgAanwezig bij grootschalige evenementen, zoals de Kennedymars, Marathon Eindhoven, Bavaria Open Air, gemeentelijke actviteiten en herdenkingen, carnavalsoptochten, regionale wielerrondes, truckersday, motorcross, bedevaarten en ziekendagen.

Aangepast vervoer
helmond act 2.jpgVoor het vervoer van mindervalide personen met een rolstoel of liggend (ambulance) naar aangepaste vakantiebestemmingen zoals de Rode Kruis hotels en de vakantieboot  "Henri Dunant". 

Rampenbestrijding

helmond act 3.jpgHet Nederlandse Rode Kruis heeft o.a. tot taak om de vrijwillige nationale noodhulp te verzorgen. Goed opgeleide vrijwilligers kunnen eerste hulp verlenen, ondersteund door een mobiele medische hulppost. De verzorging bestaat uit EHBO, een stuk persoonlijke aandacht, of het bieden van onderdak en eten, al naar gelang van de individuele behoefte van de getroffenen op dat moment.

SIGMA-team

helmond act 4.jpgBij grote rampen worden er veel professionele diensten ingezet die medisch werk verrichten bij mensen die dat nodig hebben. Het SIGMA-team (Snel Inzetbare Groepen ter Medische Assistentie) helpt  hen. Deze ​teams nemen niet direct medisch werk over, maar hebben een ondersteunend karakter. Ze doen voorbereidend werk, assisteren de ambulance-verpleegkundige bij de behandeling, helpen met het transport van gewonden en blijven bij een patiënt als die even op vervoer moet wachten.

Blindensoos

helmond act 5.JPGOpvang van blinden en slechtzienden. Voor een gezellig spelletje of zomaar voor het sociale contact.

Dagopvang

helmond act 6.jpgOpvang van ouderen en hoogbejaarden, die in een maatschappelijk isolement dreigen te geraken. De opvang is in de vorm van informatie, ondersteuning, praten, spelletjes, kaarten, enz. Tussen de middag wordt er gezamenlijk een maaltijd genuttigd.

Vakantieprojecten
helmond act 7 x.jpgIedereen kent ons hotelschip de "Henri Dunant". Maar we beschikken ook over diverse vakantiehotels, gesitueerd op voormalige landgoederen, waar mensen die niet zelfstandig op pad kunnen, zoals chronisch zieken, ouderen, gehandicapten en vereenzaamde mensen, een fantastische vakantie kunnen doorbrengen met vele activiteiten en onder medische begeleiding.

Telefooncirkel

helmond act 8.jpgIn samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen Helmond draaien er twee telefooncirkels, zowel voor thuiswonenden aar ook ter assistentie in verzorgingstehuizen. Deze cirkels hebben een alarmeringsfunctie maar zeker ook  een contactfunctie.

Huisbezoek

helmond act 9.jpgVindt u het plezierig als er regelmatig iemand contact met u zoekt? Maar u hebt op dit moment de contacten niet hiervoor? Bijvoorbeeld omdat u door ziekte of handicap aan huis gebonden bent. Of omdat u het moeilijk vindt nieuwe mensen te leren kennen. Misschien wilt u graag samen met een vrijwilliger boodschappen doen. Of een wandeling maken. Of even gewoon wat bijkletsen. Het huisbezoek is er voor iedereen die graag mensen ontmoet, maar daarvoor minder mogelijkheden heeft.

Oppashulp / mantelzorgondersteuning

helmond act 10.jpgWinkelen, een bezoek aan de kapper of een uitstapje met een vriendin. Dat gaat niet zo gemakkelijk als u zorgt voor een ziek of gehandicapt familielid.
U wilt tijdelijke steun of vervanging bij de zorg voor een ander? Dat kan een gehandicapt kind zijn, een zieke partner of een dementerende moeder.

Maatschappelijke stages

helmond act 11.jpgVanuit de gedachte 'Samen leven kun je leren' heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen maatschappelijke stages in het leven geroepen. Doel van deze stages is dat jongeren een bijdrage leveren aan de samenleving in de vorm van vrijwilligerswerk. De afdeling Helmond is hierin ook actief samen met de Vrijwilligers Centrale Helmond.

Creatief

helmond act 12.JPGOok in Asten en Mierlo vinden t.b.v. chronisch zieken, ouderen, gehandicapten en vereenzaamde mensen tal van activiteiten plaats. Denk hierbij aan allerlei vormen van brei- en haakwerk, het maken van stoffenspeelgoed, tafelkleden (ook op maat) en andere voorwerpen, maar ook het knutselen met papier en het maken van kaarten. De baten bij verkoop komen ten goede aan het werk van het Rode Kruis.

K​erstviering

helmond act 13.JPGRond de kerst organiseren wij in Helmond en Mierlo voor onze gasten een feestelijke ontvangst in de sfeer van warmte en geborgenheid.