Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Hellendoorn-Nijverdal Actueel Nieuws Rode Kruis breidt hulp aan ouderen uit
13 juni 2014 |

Rode Kruis breidt hulp aan ouderen uit

‚ÄčOuderen blijven na een val in huis vaak enige tijd verstoken van hulp. Het Nederlandse Rode Kruis vraagt vanaf vandaag aandacht voor ouderen in een noodsituatie en breidt de hulpverlening aan ouderen uit.


Zo'n twaalf procent van de ouderen in Nederland heeft weleens langere tijd alleen gelegen in huis na een val of ongeluk. Ruim drie op de tien Nederlanders heeft dit in zijn directe omgeving meegemaakt of gehoord. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan zich zorgen te maken over mensen die verstoken blijven van hulp als er thuis iets gebeurt. De meeste bezorgdheid gaat uit naar eigen ouders of grootouders.

Toename onopgemerkte ouderen in nood

Met de toenemende vergrijzing en het beleid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, verwacht VeiligheidNL dat het aantal valincidenten onder ouderen in de toekomst sterk zal stijgen. Het Rode Kruis vreest dat het aantal ouderen dat bij een val in huis verstoken blijft van hulp hierdoor ook zal toenemen. In het ergste geval met dodelijke afloop tot gevolg. Uit gegevens van de GGD blijkt dat jaarlijks meer dan 36 doden langer dan twee maanden onopgemerkt in huis blijven liggen. 90% van de respondenten van het onderzoek van het Rode Kruis vindt dit een (ernstig) probleem. 

Uitbreiding hulpverlening Rode Kruis

Reden voor het Rode Kruis om de hulp aan ouderen uit te breiden. Om te beginnen zal het Nederlandse Rode Kruis het aantal Contactcirkels in Nederland uitbouwen. Ouderen die deelnemen aan een Contactcirkel bellen elke ochtend de volgende deelnemer in de cirkel, totdat de cirkel rond is. Neemt een deelnemer de telefoon niet op, dan wordt er direct hulp ingeschakeld. Zo is een deelnemer van de Contactcirkel in een noodsituatie nooit langer dan 24 uur zonder hulp. Het Rode Kruis gaat bovendien workshops aanbieden, bijvoorbeeld om kwetsbare ouderen bewust te maken van de risico's in en om het huis om noodsituaties te voorkomen. Of om ouderen te helpen bij het opbouwen van een sterk netwerk, waar zij in een noodsituatie op kunnen terugvallen.  

Collectecampagne 2014

Vanaf 12 juni 2014 vraagt het Nederlandse Rode Kruis aandacht voor ouderen in nood. Dat is het moment waarop de jaarlijkse collecte van start gaat.