Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Afdelingen Afdeling Heerenveen Dit doen we Hulp bij rampen

Hulp bij rampen

 
Het Rode Kruis biedt na een groot ongeval of ramp op verschillende manieren hulp. We zijn snel aanwezig en werken samen met de hulpdiensten in uw gemeente. We kunnen coördinerende taken bij geneeskundige hulp verrichten. Verder helpen we contacten tussen familieleden te herstellen en zorgen we voor onderdak en verzorging van mensen bij bijvoorbeeld evacuaties. U kunt daar een rol in spelen.

Geneeskundige hulp

Grote ongevallen en rampen komen soms voor, ook in Weststellingwerf. De vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam zijn overbekende voorbeelden. De hulpverlening is in zulke gevallen in Nederland uitstekend geregeld. Onze ambulancehulpverlening behoort tot de beste ter wereld en zogenoemde Mobiel Medische Teams komen als het moet met de ​helikopter. Hooggekwalificeerde, professionele hulpverleners geven de best denkbare zorg. Lees meer over geneeskundige hulp.

Opvang en verzorging

Soms moeten mensen tijdelijk hun huis uit, bij grote branden in de buurt, bij bomruimingen of bij echte rampen. Die mensen moeten ergens naartoe. De meeste gaan naar familie en vrienden, maar sommigen kunnen dat niet direct regelen en komen in een opvangcentrum, dat de gemeente inricht in een sporthal, buurthuis of ander gebouw. Lees meer over opvang en verzorging.

Opsporing en contactherstel

Als er een ramp gebeurt, weet vaak niemand welke mensen daarbij betrokken zijn, hoe het met die mensen gaat en waar ze zijn. Liggen ze in een ziekenhuis, zitten ze in een opvangcentrum, zijn ze weggevlucht en lopen ze ergens op straat? Of waren ze helemaal niet betrokken en zitten ze gewoon thuis, terwijl de telefoon het niet meer doet? Familie en vrienden in andere plaatsen (en soms in andere landen) willen dat weten en daarom wordt er vaak een telefoonnummer geopend waarnaar men kan bellen.